austria-border

Австрия ще отвори напълно границите с Унгария, Чехия и Словакия от средата на юни

20 май 2020

Очаква се в средата на юни между Австрия и съседните ѝ държави отново да се пътува свободно. „Работим интензивно с Чехия, Словакия и Унгария от средата на юни да върнем свободата на пътуване, такава, каквато я познаваме от преди ситуацията с коронавируса”. Това каза външният министър на Австрия Александър Шаленберг пред АРА след проведена на 19 май видеоконференция с колегите си от съседните държави. Възстановяването на свободата на пътуване е изключително важна за семействата, които в момента са разделени, за икономическите интереси и разбира се, за туризма, подчерта още външният министър.

Schallaberg

Най-важното е да се намери общо решение, основаващо се на параметри като здраве, мобилност и сигурност. В следващите дни се очаква да бъдат проведени още видеосрещи между ресорните министри и да се стигне до споразумение през следващата седмица. Тогава ще може да се фиксира и датата за отваряне на границите. Към момента ситуацията с коронавируса в Чехия, Словакия и Унгария е добра. Запазването на положителното развитие на обстановката и в четирите държави е решаващо условие за осъществяването на съвместния проект и отварянето на границите.

Засега Австрия е договорила пълното отваряне на границите от средата на юни само с Германия и Швейцария. През изминалия уикенд граничният контрол със съседните държави бе частично облекчен, но ограниченията за пътуване са все още в сила. В понеделник Чехия декларира, че от 8 юни ще допусне разхлабване на пропусквателния режим на граничните пунктове с алпийската република. Словакия и Унгария все още държат на строгия пропусквателен режим. Към момента не се предвижда промяна по границите с Италия и Словения.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)