бавно-печено-агнешко-бутче-на-фурна-в-собствен-сос

Агнешко по деспотски

22 септември 2017

 Търновската кухня е изключително богата на вкусове, а мястото й в кулинарната карта на България е ценно и незаменимо и до днес. Качествата на многобройните ястия от този град са се затвърдили още в епохата, когато Търново е бил величествената българска столица. Освен вкусни кулинарни ястия, търновските готвачи са оставили в историята техни доста атрактивни названия, които биха събудили любопитството дори и на не съвсем гладните. Така например, популярно търновско ястие с печен агнешки бут носи името „Печено по деспотски“, а зад тайнственото „Радостта на войника“ всъщност се крие апетитна гозба с телешко. Днес сме на търновска тема, защото честваме Деня на Независимостта и ще приготвим за обяд агнешко бутче по десподски. 

Необходими продукти:
агнешко бутче, около 2 кг.
сол, червен пипер, черен пипер
джоджен, чубрица
масло

Предварително агнешкото бутче се нарязва леко по повърхността и се шпикова с подправките. Поставя се в подходяща тава, добавя се маслото и се завива с алуминиево фолио.  Не е необходимо да му се поставя допълнително вода, защото фолиото задушава добре месото.
Основното при тази рецепта е това, че агнешкото се пече на бавен огън и по-продължително. Това е гаранция за крехко месо и прекрасен микс от вкусове. И ако тази рецепта, както се твърди, идва от деспотско време, то със сигурност е една от най-популярните в нашата кухня и днес.

Наздраве!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)