MG_8130-2________

Аз съм просто един единак, който разказва за глутницата…

24 април 2015

Лили Иванова е родена на 24 април 1939 г. в гр. Кубрат. Тя е кръстена на починалата си по-голяма сестра Лиляна. От 1956 учи в медицинския техникум във Варна, а по-късно работи като медицинска сестра. Нейното призвание, обаче, е по-високо – сцената ще заеме основно място в живота й. В началото на 60 – те Лили започва бавно да си пробива път към славата. През ’61 година е одобрена на прослушване в „Концертна дирекция София“.

Истинският й дебют е през 1963 на Румънска сцена, заедно с български оркестър във вариететната програма на хотел „Амбасадор“ в Букурещ. Румънската публика е пленена от изпълненията на все още неизвестната нашенка – бъдеща звезда, а телевизията излъчва четири директни предавания.
Лили е крехка и дребна на ръст, но притежава силен характер и постоянство. Нейният работохолизъм и, не на последно място, огромният диапазон на гласа й й помагат да се издигне на върха, да се превърне в най-голямата, най-силно светещата, най-истинската звезда на българската музика.

session-08-2 (1)
Лили Иванова има 35 издадени дългосвирещи албума. Синглите, излезли в България, са 29. Има издадени малки плочи и албуми в Румъния, Турция, Германия, Испания и др. страни. Лили Иванова е популярна в Русия и плочите ѝ се продават добре в Съветския съюз. Няма точна статистика за броя на продадените копия от албуми. Според едно издание на предаването „Всяка неделя“ от началото на 80-те, само в България техният тираж надхвърля 10 милиона. За продажбите в бившия Съветски съюз и останалите страни Александър Йосифов, директор на Балкантон от 1968 до 1986 г., казва: „Когато станах директор на Балкантон, при капацитет 3 милиона и 600 хиляди плочи, големите, тези „черни тави“, както им викат, за Лили Иванова тиражът за Съветския съюз беше над един милион. В България правеше едни тиражи от 250-300 хиляди, а за Съветския съюз под милион не падаше“. През този период Лили Иванова издава 18 дългосвирещи, 34 малки и 3 сборни плочи. Списание L’Europeo посочва, че продадените копия от албуми в Съветския съюз надхвърлят 10 милиона.

Наградите й в областта на музиката са над 20 като първата от тях получава отново извън България – в Братислава през 1966 година – първа награда “Златният ключ” за песента “Адажио”. Следват още Първа награда от фестивала във Варшава (1967 г), Награда за най-добър изпълнител на фестивала в Барселона (1968 г.), “Златна плоча” за най-много продадени плочи в собствената си държава от MIDEM в Кан, Франция (1969 г.), “Златна плоча” от Olimpiada de Musica Pop в Атина (1970 г.), Трета награда на фестивала в Рио де Жанейро, Бразилия (1970 г.), Трета награда с песента “Панаири” в Токио (1973 г.). През 1996 г. Лили Иванова е удостоена с голямата награда “Златен Орфей” за цялостен принос. Броят на концертите на Лили Иванова в България, Русия, , Барселона, Атина до Рио де Жанейро, Чили, Куба, Токио е над 10,000.

MG_3783__
През 1997 г. международната асоциация на жените я номинира за една от най-прочутите жени на XX век. Година по-късно е удостена с Орден първа степен “Св. Николай Чудотворец” от Фонд за международни награди на името на академик Касян в Украйна. Орденът се връчва за допринасяне на доброто по земята и негови носители са имена като Майка Тереза, Елена Образцова и др. През 1999 г. президентът Петър Стоянов връчва на Лили Иванова най-високото държавно отличие в България – орден „Стара планина”, I-ва степен за извънредно големи заслуги към българската култура в областта на популярната музика.

Лили Иванова е първият и единствен български изпълнител със самостоятелен концерт и собствен репертоар в историческата зала “Олимпия” в Париж, Франция, проведен на 09-ти януари 2009. На 22-ри ноември 2012 година концертът й в най-голямата зала в България – “Арена Армеец” e напълно разпродаден и става прецендент по многобройна публика от над 15,000 души. Събитието става повод за създаването на нова категория в Годишните музикални награди на БГ Радио и взима наградата за “Концерт на годината”.

lili-ivanova-session-08-1

Зад всички успехи, изброени по-горе стои силен характер, талант, работохолизъм, постоянен поглед към бъдещето, без да обръща глава назад дори за секунда (колко много ни напомня за още една велика личност, но от света на модата- Карл Лагерфелд), аскетизъм…
Днес, на рождения ден на примата, искаме да ви припомним някои от нейните знаменити изказвания, за да може чрез тях да достигнем по-близо до човека Лили:

Простотията и невежеството са неизлечими.

Аз никога не стоя с ръждясала корона на главата. Аз искам короната винаги да е лъскава. И тази корона винаги трябва да се почиства и да се лъска – тя трябва да блести. На мен ръждясалата корона нищо не ми носи. Затова всичките ми награди седят в един сандък вкъщи, никога не се изваждат. Защото, ако ги наредя на сцената и не мога да си изпея песните, какво става – нищо. Коя съм вече аз – г-н Никой.

Наградите и статистиките събират прах. Прахът влиза в очите на хората. А музиката не може да събере прах.
Няма от какво да се страхувам. Ванга ми е казала, че ще пея, докато съм жива. За ужас на някои хора. Ха-ха-ха.

Абе, на всеки мой рожден ден ми приписват по някоя петилетка отгоре. Както е тръгнало, скоро ще премина стоте.

Нямам нужда от евтина реклама. Вестниците се интересуват от мен, а не аз от тях.

„Аз съм просто един единак, който разказва за глутницата…“

„Имам убийствени планове за след края на света.“ (Телевизионно интервю след концерта в Арена Армеец)

Аз знам какво искам. И го искам вчера!!!

Продължавай да ИСКАШ, да твориш, да радваш, да светиш още дълги години! Поклон!

снимки: Васил Къркеланов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)