Айндховен

Айндховен – от Крайният двор до Силиконовата долина

05 ноември 2015

Имало едно време в едно далечно кралство  едно малко селце, наречено Крайният двор. То се намирало в Нидерландия и на езикът на местните името му звучи така: Айндховен. Селцето е потънало в зеленина и световна неизвестност, докато Хенрих Първи оф Брабант, не му дал статута на град. Това се случило през далечната 1232 година и освен малка крепостна стена,  замъче и 175 къщи, нямало друго. Славата му в близките околности се дължала на седмичния пазар. И това е – историята на типичното европейско населено място от този период.  Период, продължил почти 650 години, в които нищо специално и особено не се случвало в Айндховен. В края на 19-ти век, когато се развихрила индустриалната революция, най-после дошъл звездния миг на малкото и заспало земеделско селище и то изригва с всичката мощ на модерните си технологии и с ослепителния блясък на електрическата крушка. Ама Буквално!

Айндховен - статуя Филипс

Статуята на Филипс в центъра на Айндховен.

Братята Антон и Жерард Филипс основават в центъра на Айндховен фабричка за производство на електрически крушки. Градът става популярен като Градът на светлината, а фабричката ще прерастне скоро в гигантски световен електронен концерн – Philips. И така – историята на малкото земеделско селище от средновековието рязко сменя своята посока на развитие, за да се превърне днес във флагман на световния съвременен индустриален дизайн и супермодерни технологии.

Независимо от светлия си съвременен технологичен път, Айндховен е съхранил няколко исторически сгради в спретнатата пешеходна зона. Църквата, естествено, е центъра на града. И на живота. Двете 70-метрови остри готически кули на катедралата се извисяват над малките улички, с десетки барове, ресторанти, пъбове, клубове и кафенета.

И тук, както и в Амстердам, основното средство за придвижване е велосипедът.  Eдинствено динамиката е на по-различно ниво.

И тук, както и в Амстердам, основното средство за придвижване е велосипедът. Eдинствено динамиката е на малко по-различно ниво.

Фабриката и главният офис на световния концерн Philips е „благословията и проклятието“ на Айндховен. Благодарение на тях, бившото крепостно селце се развило и разрастнало, докато се превърнало в днешния пети по големина град на Холандия. Но пак заради тях градът бил подложен на масирани бомбардировки от съюзническите войски през Втората световна война, защото Philips произвеждал компоненти за въоръжението на Оста.

След края на Втората световна война, градът претърпял сериозни градоустройствени намеси, много от които нетолерантни към историята. Останките от крепостната стена били зарити дълбоко под земята, а широката асфалтирана улица във вид на пръстен около центъра е била построена в началото на 20-ти век върху окончателно изоставените и заринати крепостни ровове. Все пак, центърът на живота на католическия град – Църквата „Света Катарина“ била реставрирана до първоначалния си готически блясък и строгост. Двете му доминиращи града кули си имат прякори – Мери и Дейвид.  

Айндховен

Църквата „Света Катарина“ определено е пример за архитектура, пред която не можеш да останеш безучастен.

Централният площад на Айндховен се нарича „18-ти септември“. Както всеки може да се досети – календарно име се дължи на важно историческо събитие. Площадът е супер модерен, лъскав и е истинско архитектурно предизвикателство. В единият му край се намира модернистичната сграда, наречена The Blob  - информационен и търговски център.

Пазарния площад носи облика на  архитектура на миналия век. Целият просторен, павиран с червени плочки  площад е залят с море от масички, слънчеви чадъри, столчета и саксии с храсти, ограден от исторически  фасади с цветни сенници, стръмни покриви и разноцветни калкани.

Съвременната слава на Айндховен на лидер в областта на дизайна и технологиите се дължи в огромна степен на трите  реномирани висши учебни заведения – Айндховенския технически университет, Университетът по приложни науки Fontys  и Академията по дизайн.

И в контраст с факта, че Андховен е сред най-старите градове в Холандия, информационният футуристичен център The Blob изглежда като буквално "долетял" от бъдещето.

И в контраст с факта, че Андховен е сред най-старите градове в Холандия, информационният футуристичен център The Blob изглежда като буквално „долетял“ от бъдещето.

Създадени в съвсем модерни времена – след войната, и трите успяват бързо да си създадат име и привличат хиляди талантливи млади хора от цял свят с програмите си по модерни технологии, иновации и експериментален дизайн.  Някогашният неизвестен, далечен  краен парцел е днес  център на тъй наречения Brainport – технологичното сърце на Холандия, инкубатор на иновационни идеи и технологии, дом на множество компании с международна известност и размах, като Philips и DAF.

Освен това, в контраст с индустриалната си слава и същност Айндховен е един от най-зелените холандски градове с безброй паркове и възможности за спорт. Нищо чудно, че е изключително популярна дестинация за млади хора и студентите съставляват повече от 10% от населението на града.

Айндховен

Филиалът на един от най-известните търговски центрове за луксозни стоки De Bijenkorf в града.

Айндховен притежава и редица други забележителности, които могат да изпълнят деня ти с настроение. Сред тях са нестандартния Музея за модерно и съвременно изкуство Van Abbemuseum, футуристичната сграда на Цитаделата, чиито неправилни форми сякаш са изникнали направо  от водите на река Домел, перфектно поддържаните градини и особено Конгресният център на Айндховен, наречен Еволюция.

Едно различно и специално място, което извървява своя път от Краен парцел до Силиконова долина…
Заслужава си да се види, нали?

Снимки: Симеон Симеонов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)