gustafson-porter-bowman-eiffel-tower-park-landscape-paris-designboom-05

Айфеловата кула скоро ще се сдобие с нов огромен парк

28 май 2019

Ландшафтната архитектура на фирмата Густафсон Портер и Брауман спечели състезание за преустройство на района около Айфеловата кула в Париж. Проектът включва преобразуване на обекта около централна зелена ос, която съдържа серия от различни пейзажи. Заемайки площ от 54 хектара, първата фаза от развитието ще бъде завършена навреме за олимпийските игри 2024 г., които ще се проведат във френската столица за първи път от 1924 г. насам.

Още по темата: Айфеловата кула – голямото и прочуто „желязо“


gustafson-porter-bowman-eiffel-tower-park-landscape-paris-designboom-02
30 милиона души посещават Айфеловата кула всяка година. Въпреки това, тя стана жертва на популярността си с проблеми като пренаселване, нарушена достъпност, липса на услуги и претоварени градини. За да намерят решения за тези проблеми, управата на Париж започна голямо международно допитване и конкурс, призовавайки за устойчиви, приобщаващи и ориентирани към околната среда проекти.

 

gustafson-porter-bowman-eiffel-tower-park-landscape-paris-designboom-03
Печелившият проект поставя  Айфеловата кула в центъра на една ос, която свързва  Тrocadéro, Рalais de Сhaillot, Рont d’iéna, с Марсово поле и Еcole Мilitaire. По протежение на този гръбнак се събират редица пейзажи.

gustafson-porter-bowman-eiffel-tower-park-landscape-paris-designboom-06

В близост до забележителността, площадката на Айфеловата кула е разработена с повече мисъл към нестихващите тълпи туристи, с допълнителни услуги и съоръжения, скрити дискретно сред дърветата.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)