Акад. Антон Дончев: „Нуждаем се от вяра… Поне в себе си.“

15 май 2017

Годината е  1905-та. Датата – 23-ти февруари. В Чикаго, един адвокат на име Пол Харис провежда среща с трима свои приятели, за да обсъди една идея.

TON_5059

На срещата присъстват Сил­ве­с­тър Ший­л – тръговец на въглища, Гу­с­та­вус Е. Ло­ер – ми­нен ин­же­нер и Хи­рам Шо­ри от ши­ва­ш­кия би­з­нес. Идеята е да се създаде един необикновен клуб. Избират името Ротари (на англисйки - rotary - въртящ се, ротационен), защото решават сед­ми­ч­ни­те сбир­ки да ста­ват в различните офиси на членовете, като се ре­ду­ват.

TON_5061

През 1910-та го­ди­на Ро­та­ри сви­к­ва пър­вия си кон­г­рес в Чи­ка­го и ше­с­т­на­де­сет­те съществуващи тогава клу­ба се обе­ди­ня­ват в Национална асоциация на Ротари клубовете.

TON_5051

От тогава до сега по света са създадени повече от 32 000 клуба в над 200 страни, а членовете надминават милион.

TON_5066

Заявените цели на Ротари са да насърчава и развива идеала за служба на обществото, като основа на достойно начинание, и в частност да насърчава и възпитава в ценности.

В духа на тези си цели, Ротари Клуб София и президента му, инж. Сотир Немов, организираха лекция с участието на акад.Антон Дончев на тема „България на кръстопът – минало и бъдеще“.

Инж.Сотир Немов разговаря с акад. Дончев

инж. Сотир Немов разговаря с акад. Дончев

Още по темата: „Време красиво“ или как акад. Антон Дончев видя „българското“ в Жеравна

Преди да чуем мъдрите думи на академика, се опитахме да разберем малко повече за дейността на Ротари Интернешънъл от дистрикт гуверньора  - Димитър Димитров и може би и да поемем малко от тяхното вдъхновение за добрини.

TON_5064

репортер: Калина Станева
оператор: Венелин Бакалов
фотограф: Антон Хариев
постпродукция: Деян Дяков

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)