IMG_5430

Акварелите на Атанас Мацурев се „пробуждат“ в галерия „Ракурси”

12 юни 2015

След прекъсване от пет години, всепризнатият майстор на акварела Атанас Мацурев се завръща на столичната арт сцена със самостоятелна изложба – последната му подобна изява беше през 2010 г., информира artnovini.com. Експозицията „Пробуждане”, която включва 17 великолепни творби, е представена в галерия „Ракурси” (ул. „Хан Крум” 4а) до 28 юни т. г.

IMG_5433

Макар и конкретни, произведенията на Атанас Мацурев са извън времето и пространството и създават усещането за спокойствие и красота”, казват от галерията, а художникът допълва: „Две самотни години. Исках да нарисувам част от спомените си, за да ги запомня по-добре. За последен път. След това да погледна напред, за да видя друго. За пръв път. Да издигна свой мост между „беше” и „сега”. Минаването по този мост е пробуждане. Пробуждане от себе си.

IMG_5435

Брилянтната акварелна техника на Атанас Мацурев, която той успява „да държи” на достатъчно разстояние от преднамерения, често демонстративен хиперреализъм, отдавна е завладяла сърцата на частни колекционери и галерии от България, Испания, Турция, Великобритания, Гърция, Холандия, Белгия, Канада, Норвегия, Франция, Унгария, Италия, Китай, Русия, Германия и САЩ.

IMG_5446

За своя начин на работа художникът разказва: „…Реализмът не е в това да постигнеш абсолютна прилика, защото тя е повърхностна и чисто външна. Опитвам се да уловя духа на всеки материал и да се докосна до нещата отвъд реалността. Търся фактура, която максимално да се доближи до същността на предмета… Стремя се да предам на материята възможно най-много живот, защото живописта не е само цвят и форма, зад тях трябва да има мисъл. Мен ме интересува материята като енергия. Някои неща не ги изписвам толкова, колкото мога. Не е в това идеята, а да уловиш моментното трептене, което понякога изисква бърза работа…

IMG_5428

Една четка може да промени цялата работа… Една четка, ако я уцелиш, замества 10. Да знаеш точно коя ти е необходима и да разчиташ точно на нея – тогава правиш нещата с един замах. Освен четката използвам и други нетрадиционни похвати и методи. Например, работя с клечки. Имам една дъбова клечка – от едната страна е гладка, от другата е грапава, както е отчупена от дървото. Използвам също бръснарско ножче, шкурка, гъби. Понякога плат.

IMG_5439

Разчитам 100% на интуицията. Нещо, което ми хареса, сядам и го правя, без да разсъждавам, първично и интуитивно. Доверявам се на това, което ми диктува обектът, който рисувам от натура. Никога не използвам снимки, а присъствам пред това, което искам да пренеса върху картината… Винаги рисувам от натура.

IMG_5434

През 2015 г. творби на Мацурев бяха показани в международната пътуваща изложба на съвременни акварелисти Re – Interpretation в Китай и във форума „Майстори на акварела” (Masters of Watercolor) в Санкт Петербург, Русия. Картини на Атанас Мацурев са участвали в общи изложби в България, Китай, Русия, САЩ, Франция, Унгария… Художникът живее и работи в София.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)