tattoo-3268988_960_720

Ако имате татуировки, внимавайте в тези седем страни

01 април 2018

Ако имате татуировки, внимавайте в Япония, Тайланд, Шри Ланка, Мианмар, Иран, ОАЕ и Турция. Будизмът е най-популярен в Азия, но днес той има последователи в целия свят. А татуировките на Буда са едни от най-честите изображения.

Според хората, които си изобразяват Буда, той дава напътствия, дарява с разум и показва правилния път. Обикновено се татуира на гърба до лявото рамо. Всеки ред съдържа вид заклинание за предпазване от злите духове.

В будизма главата е най-свещената част от тялото, а краката – най-маловажната част. Ако Буда е татуиран под кръста, може да предизвика голям скандал в Тайланд, Шри Ланка, Мианмар.

В Тайланд влезе в сила закон, забраняващ на туристите да си татуират ликове на Буда и това е изписано върху табели на няколко езика. Гражданите са възмутени, че туристите гледат на татуировките с Буда като на мода.

В Шри Ланка и Мианмар туристите могат да си навлекат сериозни проблеми, ако имат рисунка с лика на Буда. За много последователи на Буда е проява на голямо неуважение е хората да го носят като украса. Те смятат татуировката на крака като обида към религията.

Властите в Шри Ланка реагират твърдо на всякакви прояви, които биха могли да обидят будистите.

През 2014 г. британска туристка е арестувана и принудена да напусне страната, защото имала татуировка на ръката си, изобразяваща Буда, седнал в цвете лотос.
А на британец било забранено да влезе в страната, защото имал татуировка на ръката, изобразяваща Буда.

В Мианмар испанска туристка също е застрашена от депортация, заради татуировка с образа на Буда на десния си прасец.

В Япония свърват татуировките с престъпници

В традиционните японски сауни, наречени офуро, хората се къпят голи и достъпът на посетители с татуировки е забранен. На входа на тези центрове са залепени бележки, на които пише „Без татуировки“, придружени с рисукна на татуиран човек в червен кръг, означаващ, че не може да премине.

Това е една от изненадите за посетителите с татуировки в азиатската страна. Други места, на които също не са добре дошли, са: обществените басейни, някои спортни зали, някои барове и дори някои магазини.

Макар че Япония има големи традиции в рисунките върху кожата, заради наложената забрана от правителството през XIX век татуировките продължават да се свързват с престъпниците.

„Хората с татуировки все още имат лош имидж, най-вече защото се свързват с членовете на Якудза – японската мафия, които са татуирани“, разказва пред ВВС Хулио Рентерия, мексиканец, който живее в Япония от 20 години.

Иран, ОАЕ и Турция

В Иран, ОАЕ и Турция татуировките в някои случаи не се излагат на показ и дори са забранени. Амира Ескандар, иранка, която живее в Канада, разказва пред ВВС, че неин приятел работи нелегално като татуист. „Много е опасно, защото ако го разкрият, може да отиде в затвора“, споделя Ескандар.

„Татуировките се смятат за контрареволюционни, западни и Революционната гвардия защитава тези ценности на религиозните фанатици“, допълва тя.

В Турция има закон, който влезе в сила през 2014 г. и забранява татуировките и пиърсингите в училищата, въпреки че забраната предизвика сериозен обществен дебат. Татуировките са много популярни сред младежите в страната. Учениците нямат право също да се гримират и да боядисват косата си.

„Какви са тези татуировки? Защо да наранявате така тялото си? Не се подмамвайте от чужденците. Бог не го иска, включително можете да се разболеете от рак в бъдеще“, каза турският президент Реджеп Ердоган на футболиста Берк Йълдъз при посещение на стадион през 2014 г.

Това мнение се споделя и от други фундаменталисти в страната, които обаче съжителстват добре с хора, следващи западния начин на живот.

Татуистът Джон Дуранте казва, че би внимавал най-вече в мюсюлманските страни. „Но в мнозинството от страните, в които съм пътувал с много татуировки и пиърсинги, не съм имал никакви проблеми“, уверява той.

Всички туристи ще бъдат посрещнати с отворени обятия в Иран, дори мъжете да са с татуировки. Но жените трябва да се съобразяват с ислямския начин на обличане, така че ще се наложи да скрият татуировките си под дрехите, обяснява Амира.

Тя споделя, че въпреки всичко някои от иранските й приятелки имат татуировки, но внимават да са дискретни и да не бъдат открити на обществени места.

В Обединените арабски емирства има фетва, според която татуировките са форма на самонанесено нараняване. Според жителите на ОАЕ татуировките не са много често срещани и хората, които ги имат, трябва да ги премахнат, ако искат да работят в армията, полицията и някои авиокомпании.

Туристите, които покриват татуировките си, няма да имат проблеми. Но видимите татуировки не се гледат с добро око.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)