punk1

„Аларма Пънк Джаз“ открива летния сезон с концерт на Аюуне Суле

17 юли 2018

Музикалният шаман, прото-блусмен и сингър-сонграйтър Аюуне Суле от Кумаси, Гана, когото гледахме преди година с групата на Кинг Аишоба на фестивала „АфроВизия“, организиран от „Аларма Пънк Джаз“, се завръща в София със соловата си програма за концерт на 18 юли във Второ студио на БНР на 18 юли – отново по покана на „Аларма Пънк Джаз“, за да честваме заедно 10-годишнината на тази уникална за българския ефир музикална радиоплатформа.

Тази пролет Аюуне Суле издаде и първия си пълнометражен албум за лейбъла на Арнолд де Боер (от The Ex) Makkum Records. Албумът We Have One Destiny съдържа както електронизирани и електрифицирани версии на познати ни вече парчета на музиканта (като What A Man Can Do A Woman Can Do More Better), така и съвсем нови за европейската публика песни. Програмата му в София ще е напълно акустична – за глас-гласище и колого (традиционна двуструнна ганайска китара). Ще има и специални гости на няколко от песните, но те все още са тайна.

punk2

Инструментът колого, на който Аюуне свири, само допреди няколко десетилетия се е използвал единствено като „помощник“ на шамана в лечебните наричания и на него се е свирело само у дома по специални поводи. Днес музиката за колого води и свой паралелен сценичен живот с артисти от Гана като Кинг Аишоба, Атамина, Принс Бужу, Асаа Нахо и други наши съвременници.

Представител на това „златно поколение“ е и Аюуне Суле, чийто репертоар, както и този на „краля на кологото“ Кинг Аишоба включва и традиционни песни от Северна Гана, но най-вече авторски песни със социална насоченост и ангажираност. Темите варират от несигурността на утрешния ден, през съдбата на африканците, заминали за Европа и забравили своята култура, до проблемите за равноправието между мъжа и жената в съвременния свят. Иначе в самото звучене на традиционната музика за колого от Северна Гана могат да се открият музикални и културни кодове, които хронологически можем да поставим дори преди пентатоничната музика от Мали (в която изследователите припознават корените на американския блус). Важен елемент от музиката за колого е също така трансът.

punk3

Ден преди събитието, на 17 юли, вторник, от 12:00ч. в 31-а зала на БНР ще се проведе и пресконференция-среща с Аюуне Суле, на която екипът на организаторите ще обяви и датите на цялото лятно турне на музиканта в България и в съседна Македония, също под шапката на 10-годишнината на радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР. Акредитации за концерта ще се издават само на място на пресконференцията.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)