Албертина и „Младият Заек“

23 юни 2014

„Албертина“ – изключителният музей на Виена, разказва своята история по оригинален начин – чрез  любопитна изложба, проследяваща формирането на неговата богата колекция. Експозицията носи названието „Произходът на Албертина – от Дюрер до Наполеон“ и представлява грандиозна демонстрация на уникални шедьоврите от колекцията на музея, под формата на разказ на вълнуващия  живот на неговите основатели – Алберт , херцог на Саксония-Тешен и ерцхерцогиня Мария Кристина – дъщеря на легендарната императрица Мария Терезия.

1378047604506

Експозицията представя в картини различни исторически периоди – от епохата на Мария Терезия, бляскавия барок в управлението на Хабсбургската династия  между 1738 г. и 1822 г. през предмодерния период и годините на революциите в Америка и Френската буржоазна революция,  до годините на стила Бидермайер .

1378047604500

Истински увлекателен е разказът за живота на основателите на музея, принц Алберт, херцог на Саксония-Тешен и ерцхерцогиня Мария Кристина, които били свързани от изключителна любов, въпреки династичните бракове на властната Мария Терезия, майка на Мария Кристина. За онези, които не знаят откъде идва специфичното име на музея, то експозицията го обяснява – кръстена е на името на своя създател Алберт. Преминаването от зала в зала, смяната на декора и историите увличат невероятно. Чувстваш се в действието на един исторически сериал.  Експозицията „пътешества“ през градове като Дрезден, Рим, Париж, Брюксел и Виена, които по това време са водещите центрове на изкуството и политиката, градове през които е преминавал и техният живот.

1215510157169

Мащабната изложба обединява колекцията на музея – от Микеланджело през Рембранд и Рубенс до Каспар Давид Фридрих. В представянето на изложбата са взети произведения на изкуството и документи от частни колекции и други музеи като Метрополитън, Лувъра, Дрезденската галерия, Ватикана, за да се допълни картината на „Албертина“, която пресъздава интересния живот и колекционерската страст на съименника си – херцог Алберт и съпругата му. Наред с всичко това, в експозицията са представени и множество забележителни произведения, и свидетелства от тогавашната епоха.

1353999802189

От  „накацалите“ стилистично зайчета по фасадата на музея „Албертина“ и рекламните постери, залели Виена, става ясно кое е акцентното произведение на колекцията – прочутият „Млад заек“ от Албрехт Дюрер.  Шедьовърът в продължение на десетилетие не бе показван и сега отново е достъпен за широката аудитория, което неминуемо го превръща в емоционален център на експозицията. Изложбата може да бъде посетена до 29 юни 2014 г.и се радва на нашата гореща препоръка.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)