Атанас Скатов

Алпинистът Атанас Скатов за своите осемхилядници

19 май 2018

Преди дни на книжния пазар се появи книгата на българския алпинист Атанас Скатов, успоредно с изкачането му на нов осемхилядник – Чо Ою. Той е с височина 8188 метра и е шестият най-висок в света. Намира се на около 20 километра от Еверест и е на границата между Китай и Непал. Атанас Скатов има две изкачвания на Еверест от север и юг, качвал се още на върховете Манаслу, Анапурна, Дхаулагири, Макалу, Гашербрум II и Лхотце. Постижението му тази година е още по-впечатляващо, тъй като изкачването на Чо Ою се случва без помощта на шерп и допълнително кислород. Освен това той се отличава и с това, че не консумира животинска храна и е веган.

Книгата на Атанас Скатов е със заглавие „Над 8000 метра. Анапурна, Дхаулагири, Макалу. Дневникът на един веган”. Изданието е на издателство „Кибеа”.

Корицата на книгата „Над 8000 метра. Анапурна, Дхаулагири, Макалу. Дневникът на един веган” (Кибеа, 2018)

Корицата на книгата „Над 8000 метра. Анапурна, Дхаулагири, Макалу. Дневникът на един веган” (Кибеа, 2018)

В книгата авторът споделя:

„Последните две години от моя живот, когато стартирах проекта с 14-те осемхилядника, мога чистосърдечно да заявя, че това са най-прекрасните в живота ми, изпълнени с толкова много енергия, чувства, преживявания, премеждия, рискове, сълзи, пот, скръб, радости, тревоги, срещи, трудности, успехи, адреналин и най-вече – опознаване на мен самия и възможностите на тялото и психиката ми.

Всяка моя експедиция описвам подробно в дневник, като се надявам той да достигне до повече мечтатели, като мен, и ще се радвам, ако мога да им бъда полезен не само с информация, но и с мотивация. Вярвам, че това, което споделям е интересно за всички, които искат да научат как преминават експедициите на континенталните първенци и върховете над 8000 метра.”

Атанас Скатов е автор на още две книги „Богинята Майка на Вселената. Дневникът на един веган” (Кибеа, 2015) и „Над 8000 метра. Манаслу. Дневникът на един веган” (Кибеа, 2018). Последната излезе от печат през март тази година. Авторът посвещава тази поредица на хората, които със своите добри дела дават надежда на всеки да продължи по пътя си и да сбъдне своите мечти и желания.

Атанас Скатов е роден на 11 март 1978 година в град Сливен. Средно образование завършва в родния си град, висше – в Аграрния университет, Пловдив, магистър по Растителна защита и докторат в Хумболт университет, Берлин, Германия. Работил е като научен сътрудник в България и Германия, като университетски преподавател в София и като мениджър и ръководител в частния сектор в България и Германия.

До 2012 година Атанас Скатов не се е занимавал с физическа активност повече от 15 години. От началото на 2012 година преустановява напълно консумацията на животинска храна и започва всекидневно да спортува.

От 2013 до 2017 година Атанас Скатов участва в 15 експедиции по света и изкачва успешно 12 върха. Той става първият веган в света, който е и:

Първият българин изкачил Седемте континентални първенци на планетата – SEVEN Summits;

Първият българин изкачил връх Еверест, 8848 м, по северния и по южния маршрут, 2014 и 2017 г.;

Първият българин изкачил най-бързо два върха над 8000 метра – Еверест и Лхотце през май 2017 г. за 5 дни и 12 часа;

Най-бърза експедиция в света на връх над 8000 метра – връх Макалу, 8481 м, за 94 часа;

Първият българин атакувал 3 осемхилядника за 23 дена – Анапурна, Дхаулагири и Макалу през май 2016 г.; като Дхаулагири и Макалу атакува в алпийски стил в рамките на една седмица;

Първият българин участвал в 4 експедиции на върхове над 8000 м за 90 дни – Анапурна, Дхаулагири, Макалу и Гашербрум 2 през 2016 г.;

Първият българин участвал в 15 експедиции за 5 години, като 7 от тях са на върхове над 8000 метра.

публикацията подготви: Силвия Аризанова
снимка: Атанас Скатов/atanasskatov.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)