Алхамбра

Алхамбра – ислямската перла на Гранада

13 юли 2019

Алхамбра – уникалният дворец, построен от маврите е неземно красив, изрисуван, избродиран и изписан. Малко места по света са ме оставяли без дъх и без думи. Е, една от тези забележителности, които със сигурност са постигали този ефект е Алхамбра — ислямската перла на Гранада.

Трудно е да се опише красотата му и въпреки, че бях подготвена от снимки и информация в интернет, Алхамбра ме омагьоса.

L1120533

Всъщност моята първа “среща” с Алхамбра бе в интернет – в опита ми да си купя билети 2 седмици преди пътуването. Оказа се “мисия невъзможна”! Поради голямото търсене и ограничен брой посещения за един ден, препоръчвам да се снабдите с билети колкото може по-рано. Входната такса е само 14 евро (за двореца и градините), но за да успеете да се възползвате от нея трябва да сте на касите на двореца или много рано в деня на посещението и да се наредите чинно на опашка, или предварително (поне месец по-рано) да купите билет он-лайн. Предварителна покупка на билет е възможна от един ден (трябва да сте наистина голям късметлия) до три месеца преди посещението на комплекса.

Единият вариант е чрез обаждане в кол-центъра на банката „La Caixa“ на номер 902 88 80 01 от Испания или +34 958 926 031 от България. В този случай плащането се извършва с кредитна карта.

Другият вариант е чрез сайта www.ticketmaster.es – отново с кредитна карта. Билетът е с указан час за посещение, който или стриктно спазваш, или си безмилостно отпратен още на входа на двореца Алхамбра.

За съжаление, аз не успях да се снабдя с билет предварително и тъй като знаех, че няма да успея и на място да си купя билет поради невъзможност да бъдем в Гранада рано сутринта и да се наредим на опашка навреме, което би ни гарантирало достъп- прибягнах до план Б: местна туристическа агенция и цена на билета от 46 евро – купен с трудности 10 дни по-рано. Всеки цент, обаче, си заслужаваше!

И преди, и след това посещение съм гледала много филми за Аламбра и трябва да кажа,че нищо не може да се сравни с реалната гледка от двореца, с това да усетиш атмосферата в него и да го изживееш наяве.

L1120482

„Само колко легенди и предания, истинни и измислени, колко песни и балади, на арабски и на испански, за любовта, за войната и за рицарството, са свързани с тази величествена ориенталска крепост!“ (УОШИНГТЪН ЪРВИНГ, АМЕРИКАНСКИ ПИСАТЕЛ ОТ XIX ВЕК)

ПРОЧУТАТА забележителност, която вдъхновила тези думи, е именно Алхамбра — перлата на испанския град Гранада. Наблюдавайки двореца, човек сякаш вижда малка част от Арабската или Персийската държава, пренесена в южна Европа. Цитаделата, или градската крепост, дължи неповторимата си красота на маврите, които господствали в Испания в продължение на няколко века.

Историята на Алхамбра започва през 889г., когато бива построена първоначално като крепост. В кралски дворец е превърната през 1333г. от Юсуф I, султан на Гранада и е служила като резиденция на владетелите от династията Насрид до завръщането на християните през 1492г. Разкошната архитектура на Алхамбра се дължи главно на двама мавритански владетели – Юсуф I и Мухамед V. На Юсуф I дължим Портата на справедливостта, баните и някои от кулите. Неговият син Мухамед V довършил Залата с лъвовете и редица други зали.

L1120450

L1120451

В архитектурен план Алхамбра се състои от четири части: двореца на Карл V, военната крепост Алсаба, Насридския дворец и летния дворец Хенерелифе.

Името Алхамбра произлиза от арабски и означава „червеният“, като с него вероятно се загатва за цвета на тухлите, с които маврите издигнали външните стени. Някои хора обаче предпочитат обяснението на арабските историци, според които дворецът е бил строен на „светлината на факли“. Те твърдят, че поради това осветление през нощта стените изглеждали червеникави, откъдето идва и името на двореца.

L1120427

Алхамбра не е просто обикновен дворец. Той може да бъде описан като град в пределите на град Гранада. Зад крепостните стени са се сгушили красиви градини, беседки, дворцови сгради, Алкасаба (крепост) и дори цяло градче, или медина. Към първоначалната мавританска конструкция по–късно са правени допълнения и така в Алхамбра може да се види уникално съчетание на изящните и сложни форми на арабското изкуство с по–строгите и семпли черти на Ренесанса в Европа.

Красотата на Алхамбра се дължи на архитектурния стил, следван от маврите, който използвали и древните гърци. Първо те се възползвали от структурата и естествения цвят на камъка, за да създадат хармонична, пропорционална и семпла постройка. След това украсявали елегантната конструкция. Както се изразява един специалист, „маврите следвали главния принцип на архитектурата: да се украсява постройката, а не да се строи украсата“.

L1120479

Целият комплекс е като една книга. Всички знаем, че една от основните декорациии в арабския свят е калиграфията. Навсякъде е написано по нещо, разказва се за нещо, представя се нещо… За това казваме, че четем Алхамбра !

Навсякъде се вижда надписът „Само Аллах побеждава”, девизът на династията, вплетен по невероятен начин в различните орнаменти на украсата. Толкова са красиви и съвършенни, че неволно ги докосваш да провериш дали са истински. Отвсякъде лъха на разкош и разточителство. 

L1120505

Сложната украса, характерна за арабските дворци като Алхамбра, се правела от специална гипсова мазилка, от която майсторите извайвали изящни плетеници. Някои богато украсени арки наподобяват сталактити, подредени в съвършена симетрия. Друга характерна черта на двореца са т.нар. зилиз — глазирани плочки, подредени в сложни геометрични фигури. Те покриват долната част на стените и ярките им цветове контрастират на бледия цвят на гипсовата мазилка над тях.

L1120506

Забележителен сред дворовете в Алхамбра е Дворът на лъвовете, описван като „най–ценния образец на арабското изкуство в Испания“. В един испански пътеводител се казва: „Има нещо в истинското произведение на изкуството, което не може да бъде наподобено или пресъздадено. … Това чувстваме, когато стоим пред този двор в Гранада.“ Елегантни колони и арки със съвършена симетрия заобикалят двора, насред който се издига фонтан, поддържан от дванайсет мраморни лъва. Това е една от най–често сниманите забележителности в Испания.

L1120518

Гледката около Алхамбра е също толкова смайваща, колкото е и самият дворец. Всичко толкова прилича на декор от исторически филм или от приказка на Шехерезада. А всъщност там наистина са живели хора…

L1120492

Алхамбра е привилегия за всеки един имал възможността да я посети, защото тя не е само архитектура, но и гнездо на една култура,знания, религия събрани в едно в продължение на векове, а какво по интересно от това да можеш да се докоснеш до него…

Дворецът Алхамбра просто трябва да се види, дори ако човек е изправен пред хипотетичния избор да посети само едно единствено място в Испания.

L1120458

L1120465

L1120523

L1120533

L1120545

Текст и снимки: Пепа Попова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)