i-need-a-real-hamburger

Американската кухня (част I)

14 декември 2015

Американците са царе да произвеждат изкуствена храна! Доматите им там са огромни ГМО-та, много красиви, лъскави от вън и с вкус на пластмаса. Месото им е същата работа – огромни стекове и пържоли почти без никакъв вкус и натъпкани с антибиотици и хормони. В много малко ресторанти в Щатите се сервира нормална – там й викат органична храна, която да не е обезмаслена, с изкуствени подсладители и да има натурален вкус. Аз винаги отслабвам по няколко кила, като съм в Америка, защото не мога да се примиря с това варварско отношение към храната. Единственото, което има значение за тях, е яденето да е обезмаслено, обеззахарено, иначе това, че изяждат годзилски порции, няма никакво значение. За това и все повече американци изглеждат като китове. Само най-богатите могат да си позволят вече нормална храна. Има все още добри ресторанти в Харлем – Ню Йорк, в Маями – Литъл Хавана, в Сан Франсиско и Сан Антонио, Тексас. Да не забравя да спомена и вкусните омари в Бостън. Но извън това, трудно може да се намери истинско качество. Иначе американците са много симпатични, позитивни и усмихнати хора. Имала съм няколко гаджета американци и смело твърдя, че са супер любовници. За съжаление, в кухнята не го докарват така добре, както в леглото.
Ще ви представя няколко любими мои рецепти, които са напълно изпълними в български условия и ще ви дадат материал за вашето градинско парти или сбирка с приятели, защото кухнята им не става за официални или изтънчени вечери.

Хамбургери!
Накъде в Америка без хамбургери? Преди повече от 20 години в София един португалец – Еди, отвори първия истински американски Текс-Мекс ресторант „Едис бар“! Беше култово заведение в ранните 90! Музиката беше на живо и можеше да се чуят някои от най-известните наши джаз мени и рок звезди – с Иван Лечев приятелството ни е от там. Та, Еди предлагаше наистина най-страхотните бургери в цяла София, жалко, че заведението затвори. Това е и оригиналната рецепта. Трябва ви 1 кг телешка кайма, омесете я с подправки и 1 глава предварително нарязан на ситно и изпържен в олио лук. Добавете пресован чесън, малко смлян червен и бял пипер, 1 к. ч. газирана вода с разтворена в нея 1 ч. л. сода за хляб. Оставете каймата в хладилника за час-два. Подгответе през това време останалите продукти – хлебчета за хамбургери, срязани на две половинки, фино нарязани шайби лук – червен и бял, тънко нарязани слайсове кисели краставички, домати и чедър кашкавал, а ако не намерите – нарежете на филийки обикновен кашкавал, изпържете яйца – по едно на хамбургер, и накъсайте листата на 1 маруля. Едната половинка на хлебчето намазвате с майонеза, а другата с горчица. Слагайте бургерите на скара или най-добре на загрята метална плоча. Когато се изпекат от едната страна, обърнете и сложете отгоре върху изпечената страна слайс чедър кашкавал или какъвто имате. Върху долната половинка на хлебчето сложете листо маруля, резен домат и няколко шайби лук. Положете изпечения бургер и отгоре сложете пърженото яйце. Поръсете го с малко кетчуп и захлупете с другата половинка хлебче. Акомпанира се задължително с пържени картофи!

new-england-clam-chowder1

Клам чоудър или най-вкусната американска супа!
На български преведено е „Мидена крем супа“. Най-оригинално ще е, ако намерите средно голямо изпечено кръгло хлебче/питка, издълбайте средата и сипете вътре крем супата, но става и в обикновена купичка. За супата трябва да нарежете на ситно 250 гр пушени свински гърди и 250 гр ситно нарязан бекон или панчета. Запържете ги до хрупкаво в малко масло и оставете настрани. В същата мазнина запържете 1 глава ситно нарязан лук, прибавете 1 глава пресован чесън и 2 сл брашно. Като се зачерви брашното, изсипете постепенно и като бъркате 3 ч. ч. пилешки бульон. Разбъркайте добре, за да не се образуват бучки. Пуснете в супата и половин кило картофи – обелени и нарязани на дребни кубчета, прясна мащерка, дафинов лист и оставете да ври на слаб огън до омекване на картофите. Прибавете после 1 ч. ч. мидени ядки – най-добре замразени и 1 ч. ч. замразени царевични зърна оставете за 3-4 минути да поврят. Овкусете със сол и смлян бял пипер. Прибавете 2 ч. ч. течна животинска сметана и намалете съвсем огъня. Когато е готова супата, сипете в „чинийките“ от издълбан хляб, поръсете със ситно нарязан пресен селъри, няколко с. л. настърган кашкавал и запържения бекон със свинските гърди.

BROK

Американски палачинки!
Няма американски брънч без истински, дебели палачинки! Ето и как се приготвят те. Разбивате 1 ч. ч. брашно с 1 ч. л. бакпулвер, 2 с. л. захар, щипка сол, 1 голямо яйце – предварително разбито и 2/3 ч. ч. затоплено прясно мляко. Оставяте сместа да престои малко. Намазвате плосък тиган или метална плоча с малко масло, загрявате добре и изсипвате малко от тестото. Като стане готова, обръщате и печете от другата страна. Готовите палачинки мажете с краве масло и редите една върху друга. Най-отгоре слагате парче масло и заливате с мед или кленов сироп.

(следва продължение)

текст: Мариела Нордел
снимки: mydestinationcuisine.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)