cornbread-Large

Американската кухня (част II)

15 декември 2015

Точно преди 20 години се влюбих в един морски пехотинец – беше от охраната на посолството им в София. Имаше навремето едно култово място „Едис бар“ на Витошка, там се запознахме. „Едис“ първи вкара в София Текс-Мекс кухнята. Но за съжаление не останахме дълго време заедно – беше болезнено ревнив и постоянно в какво ли не ме обвинявашe… не, че нямаше право, де. И все пак имаше полза гаджето ти да е морски пехотинец – тогава живеех на 16 етаж и една вечер се прибираме, асансьорите не работеха. Той не се поколеба да ме метне на гръб и да ме изнесе до горе! След това никой друг мъж не ме е носил толкова много на гръб, та камо ли на ръце. А когато беше световното по футбол през 94-та, се бяхме събрали вкъщи с великия тенор Камен Чанев и брат му, който е търговец на метали. Когато Стоичков вкара гола на германците, Росен, брата на Камен, извади газовия си пистолет и по стар сливенски хайдушки обичай, гръмна няколко пъти. Лошото беше, че беше забравил, че този път е с газов пистолет и в стаята стана лисичарник. Морският пехотинец веднага отвори прозорците, изведе ни на балкона и ни метна по една мокра хавлия на главите – друго си е да си трениран. Иначе беше злояд и почти не пиеше, но пък как миеше чинии… Но, стига със спомените! И понеже вчера ви представих някои от най-популярните изкушения в американската кухня, днес е редно да продължим с изброяването им…

Американски царевичен хляб
Смесете в купа 2 ч. ч. царевично брашно, 1 ч. л. сол, 2 ч. л. бакпулвер и половин ч. л. сода за хляб, 1 ч. ч. течна животинска сметана и 2 разбити яйца. Добавете 1 ч. ч. замразени царевични зърна, 2 с. л. олио и половин ч. ч. настърган кашкавал чедър или обикновен. Накрая добавете на ситно нарязана 1 зелена люта чушка или повече, ако обичате люто. Изсипете всичко в намаслена формичка за кекс или торта и печете на предварително загрята 180 С фурна. Когато стане готов, поръсете отгоре отново с настърган кашкавал и върнете за малко във фурната, докато кашкавалът се разтопи. Поднася се топъл, с акомпанимент от краве масло или крема сирене Филаделфия (на горната снимка).

Американски царевичен хляб

Ванилов шейк
Няма американска кафетерия, която да не предлага, но вие може да си го приготвите и у вас. Сложете в блендера 1 ч. ч. студено мляко, половин литър ванилов сладолед, есенция от ванилия. Ако обичате шоколад, добавете 2 с. л. какао, а ако предпочитате горски плодове – 1 ч. ч. пресни или  замразени ягоди (малини), става добре и с банан. Аз лично го обичам натурален – без нищо. Разбийте добре и изсипете във високи, дълбоки чаши и сложете дебела сламка. Гарнирайте с разбита животинска сметана или с парченца шоколад/плодове, ако сте предпочели другия вариант.

текст: Мариела Нордел
снимки: ideal-living.com, mymegabite.co.uk

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)