pexels-photo-370984

Американски учен: Виното увеличава интелигентността

24 декември 2017

Чудесна новина за всички любители на виното. Според американски учен и по-специално представител на департамента по невробиология към университета Йейл, употребата на вино влияе по-добре на мозъка от слушането на музика или разгадаването на логически и математически задачи, пише vesti.bg.

Мозъкът играе решаваща роля в определянето на вкуса на виното. Това може да се сравни с определянето на цветовете на заобикалящите ни обекти. Отделните нюанси са невидими за окото, докато то не срещне светлина. Едва когато това се случи, мозъкът започва да разпознава оттенъци, обяснява Гордън Шефърд, невробиолог от Йейл.

Виното стимулира центровете, коитo отговарят за възприятията и вкуса

Виното стимулира центровете, коитo отговарят за възприятията и вкуса

Подобен е и случаят с виното. Молекулите му сами по себе си нямат вкус, но след като попаднат върху вкусовите ни рецептори, започват да стимулират работата на мозъка. Употребата на вино активира центровете в мозъка, които отговарят за вкуса и според учения употребата на напитката развива най-важния орган в тялото ни повече от слушането на музика и решаването на задачи.

Теорията си той представя в цяла книга „Неврология. Как мозъкът създава вкуса на виното“. В труда си Шефърд излага тезата, че пиенето на вино е изключително сложен процес, който се състои от много елементи. В него са наблюдава начина, по който преглъщаме, какво се случва с езика и неговите рецептори след консумацията на вино и как аромата му виляе на носа ни.

„Не е вярно, че ние просто отпиваме глътка вино, а после нищо не се случва“, пояснява Шефърд в интервю за National Public Radio. Това е само част от поредица изследвания какво се случва с организма ни след употребата на различни видове алкохол.

снимки: pexels.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)