01

Амишите живеят по-дълго заради генна мутация?

23 ноември 2017

Те живеят както преди 300 години, без техника, без всякакви модерни удобства. Сега общността на амишите разбуди интереса на учените. Причината: генна мутация, която очевидно удължава живота и предпазва от болести.

Учени от Медицинския университет в Чикаго са си поставили за задача да изследват гените на християнската общност на амишите, обитаващи различни региони в САЩ. Тяхната генетична и географска изолация ги превръща в идеален обект на научни изследвания: амишите живеят в изолирани общности, а делникът им е както преди 300 години – без автомобили и компютри, дори без кецове и ципове. А сега може да се окаже, че тази християнска общност държи ключа към дълголетието.

Живеят с 10 години по-дълго

„Откакто свят светува, хората мечтаят да открият извора на младостта“, казва ръководителят на изследването Дъглас Воун. Неговият екип е изследвал общо 177 представители на амишката общност в щата Индиана. Резултатът: при 43 от прегледаните амиши е установено мутирало копие на гена Серпин-1. А както обяснява Воун, тази генна мутация води до по-дълъг живот – тя удължава продължителността на живота с до 13%, което отговаря на цяло десетилетие.

39962729_403

Впоследствие учените съставили и родословни дървета на амишите, участвали в изследването, като по този начин анализирали данните на 221 техни предци, за които имало сведения кога са родени и кога са починали. Оказало се, че при хората, за които се предполага, че са носители на мутиралото генно копие, средната продължителност на живота е била 85 години – с цяло десетилетие повече, отколкото при останалите.

Освен това амишите с генна мутация страдали по-рядко от диабет и сърдечно-съдови заболявания. Все болести, от които хората са застрашени с напредване на възрастта. Учените предполагат, че мутиралият ген намалява драстично производството на протеина PAI-1, който направлява кръвосъсирването и процеса на стареене. „PAI-1 е част от т.нар. молекулярен пръстов отпечатък, който влияе на процеса на стареене“, обяснява Дъглас Воун.

Възможно ли е наистина?

Изследователите от Чикаго са си поставили сега следната цел: с помощта на медикамент да повлияят на протеина PAI-1 и така да симулират генна мутация. Подобни тестове вече са били провеждани в японския университет Tohoku – но не върху хора, а върху мишки. Гризачите, които приемали въпросния медикамент, имали четири пъти по-дълъг живот от останалите мишки.

Учените от университета в Чикаго също са поискали разрешение за провеждането на подобни тестове. „Вече има няколко медикамента против тромбоза, които залагат именно на потискането на протеина PAI-1. Убеден съм, че сега съвсем целенасочено могат да бъдат разработвани и медикаменти, които да забавят процеса на стареене и да предпазват от т.нар. старчески болести“, казва Дъглас Воун. /DW

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)