CSD1-123

Амстердам – първо представление на българската Фолкнетика!

27 октомври 2015

Нека днес се разходим из Амстердам – многоликата столица на Холандия, която поднася едно след друго изкушения и представления – канали, велосипеди, неповторима архитектура, Coffe shop, лалета и много настроение! От тук днес стартира едномесечното турне на Ансамбъл БЪЛГАРЕ, което е на път да се превърне в истинска фиеста на настроението, танците и българската шевица. In LIFE, Генерален медиен партньор на турнето, вече е в Холандия и през следващия месец ще ви направим свидетели на концертите, срещите и всичко най-интересно. 

IMG_4556-880x586
Особено сме вдъхновени от мисията на това турне – не просто да покаже богатството на българският фолклор, а да представи българската рецепта срещу обездвижването – проблем, от който страдат над 500 000 европейци, а именно ФОЛКНЕТИКАТА! Да танцуваме с костюми, да се движим, да играем неравноделният български ритъм, поднесен по модерен и изкушаващ съвременния човек начин, да отправим послание за здравословен начин на живот в съвместната инициатива с Men’s Fashion Cluster и Richmart България.

CSD1-130

Но сега да се върнем към красивата холандска столица и да се разходим из нейните лица и настроения…

CSD1-212

Ако от прозореца на хотела си гледате към бавната вода на Херенграхт, в която се отразяват фасадите на елегантни къщи, дърветата и мостовете, значи сте в Амстердам. Прекарайте няколко часа в Coffe shop и се потопете в атмосферата на най-оживения град в света. В кафенето стените са почти черни от цигарения дим, полираните кранове за бира са в непрекъсната употреба, а тракането на билярдните топки заглушава смеха. В Амстердам има около 500 такива кафенета, изпълняващи функциите на дневни инфо бюра и любими местни барове.

CSD1-1166

Амстердам кипи от живот, но е в същото време спокоен, стъпил здраво на земята, революционен, настойчив, екзотичен и толерантен. Променящите се сезони осигуряват непрекъснато разнообразие и специално тук са особено отчетливи. Амстердам е като излязъл от картина на Брьогел, пулсиращ от живот.

CSD1-1010

Покоят е непознат за този голям холандски град и именно неограничената любознателност на амстердамци ги подтиква да овладеят моретата. В началото на 17-ти век корабите им контролират цялата търговия с Индия и доставят подправки от Изтока. През Златния век Амстердам е най-голямата търговска сила в света и дори днес построеният върху 5 милиона смърчови кола град, удивява туристите. А великият Петър I обучавайки се в Амстердам, се вдъхновява от постиженията на града и създава Санкт Петербург.

CSD1-020

Ще видим колко добре се съчетават водата и архитектурата на Сингел – първият пръстен от канали около старият град, както и по другите три кръгообразни канала, построени с почти математическа прецизност – Херенграхт, Кайзерграхт и Принценграхт покрай които са построени красивите малки къщички на търговците.Велосипедите са навсякъде. Велосипедът е най-популярното средство за придвижване и е узаконен с правителствен указ. Но завързаните по стълбове и мостове велосипеди са и характерна градска украса.

 CSD1-023

Иновациите и индивидуалносттта са запазена марка на този холандски метрополитен, който не е седалище на правителството, защото то се намира в Хага. Но всичко ново започва от Амстердам. За запалените по фотография Амстердам е истински рай – живописни къщи, лодки, безкрайни празници, улични шествия и купони, Кралският дворец и музеите.

CSD1-249

Амстердам е разгулен и толерантен към различията. Световният гей парад е едно от най-пищните забавления тук. А улиците на red light district са прочути в цял свят.

CSD1-196

Близо до Кралския дворец в многото музеи могат да се видят богатствата на града. Почти 500 картини на Рембранд в Риджкс Мюзеум, музеят на Ван Гог с най-голямата колекция от творби на невероятния холандски художник и много други могат да те накарат да изпаднеш в тотално опиянение от изкуство.
Всеизвестни са пазарите са стари вещи, но още повече – тези за лалета.
Велосипеди, канали и лалета… или просто Амстердам!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)