Амур и Тимур – идва ли краят на едно необикновено приятелство? (видео)

01 февруари 2019

През 2015 г. тигърът Амур и козелът Тимур станаха приятели, противно на всички разбирания за техните видове и оттогава са неразделни. Идва ли обаче краят на това необикновено приятелство?

Това не са точно хищник и беззащитна жертва. По-скоро са приятели. В сафари парка в Приморския край в руския Далечен изток живеел тигърът Амур – представител на едни от най-страховитите и най-едри диви котки, достигащи до 400 кг и над 4 м дължина, и с до десетсантиметроми зъби, разказва БНТ.

Два пъти седмично тигрите в този парк получавали за храна живи животни като кози и зайци, за да не губят инстиктите си на ловци. Така козелът Тимур се озовал в клетката на Амур. Но вместо да бъде схрускан като плячка, той храбро нападнал тигъра, който пък приел превъзходството на противника си и започнал да го следва навсякъде.

Неразделните Амур и Тимур

Неразделните Амур и Тимур

Вижте още: Днес е Международният ден на тигъра

Историята превърна Амур и Тимур в световна сензация, а много туристи идват да ги видят. Двамата са в отделни заграждения след случай, при който тигърът избутал козела, макар и без да го нарани.

Сега обаче властите имат намерение да преместят Амур в друг парк в Краснодар. Неговата сестра Тайга вече беше преместена там преди дни. За местене на Тимур с тях обаче не е ставало дума. Местните хора са силно притеснени от идеята. Те написаха петиция с искане Амур да остане при тях и при своя приятел. Досега са я подписали над 10 000 души.

Амурските тигри са силно застрашен от изчезване вид. Живеят в Русия и Китай, а в последните десетилетия благодарение на целенасочени усилия за спасяването им, броят им се е увеличил. Сега в Приморския край очакват да разберат каква ще е съдбата на техните любимци Амур и Тимур.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)