Аниматорът Мина Златева номинирана за Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2017

04 април 2017

Наближава кулминацията на успешната годишна работа на Фондация „Стоян Камбарев”. На 24-ти април, от 19 часа на сцената на “Théatro” (ул. Върбица 12) ще се състои Осмата oфициална церемония за връчване на Наградата за полет в изкуството. Билети за събитието могат да се намерят в мрежата на eventim.bg, на билетната каса на театъра и на касите на Тechopolis.

Този приз, се превърна в най-чаканото и престижно отличие за млади творци в България поради факта, че Фондацията, носеща името на незабравимия театрален режисьор Стоян Камбарев, насърчава не само носителя на Голямата награда, но и подкрепя осъществяването на конкретни проекти на всички номинирани след церемонията.

1.Mina Zlateva small copy

Двадесет и шест годишният aниматор и художник Мина Златева e сред избраните таланти тази година. Tя твори в широк спектър на изобразителното и визуално изкуство, като залага основно на анимацията и фотографията. Успява да впечатли членовете на Фондацията с чаровно чувство за хумор, дълбока емпатия и опит за налагане на свой собствен стил. С интересни изложбени участия зад гърба си, Мина завършва Националното училище за изящни изкуства, а по-късно и анимация в НАТФИЗ, където развива своя непринуден, семпъл художествен изказ и създава цикъл от няколко кратки анимационни филма, с които е селектирана на международни фестивали. В момента, в колаборация със свои колеги, стартира нова компания за анимация “Feuerwerk Studio”.

3.Mina Zlateva

Eто и какво сподели Мина Златева:

“Харесвам авторска анимация, а не големите комерсиални студия. Нищо против тях, просто те са в развлекателния жанр. Авторската анимация е по-сериозен артистичен продукт, който има за цел да провокира зрителя по някаква тема. За мен най-ценно е, когато в анимационния филм няма диалог, а чрез действието се постига внушение. Анимацията е синтез, работи със символи. Асоциативното мислене ми идва отвътре, обичам асоциативни игри.”

Израснала в артистична обстановка, Мина рисува от малка, като този ѝ талант я насочва към Националното училище за изящни изкуства. Там тя развива любовта си към бързите актови скици на голо тяло, харесвайки непринудеността и импулсивността на този начин на рисуване. После следва анимация в НАТФИЗ, където се дипломира с ръчно рисувания филм “Неприказка” и с него участва във фестивалите Cartoons on the Bay във Венеция и Hyperion в Румъния, както и в Международния фестивал на анимационния филм във Варна. Най-новият ѝ проект е анимационен видеоклип за групата Jin Monic към парчето Hateful, върху който е работила с колегата си Александър Начев. Видеото е номинирано за най-добър музикален видеоклип в чешкият анимационен фестивал Anifilm през тази година. Мина участва и в много изложби, като страстта ѝ към бързата скица на голо тяло я провокира да създаде заедно с нейни приятели изложбата “Мини тяло” в галерия “Аросита”.

02 Mina Zlateva small

В работата си, Мина Златева успява да намери продуктивен баланс между лекотата и всичките трудности, пред които един аниматор се изправя в реализацията на свой филмов проект. Закачливият и измамно семпъл стил на младата авторка превръща всяка нейна творба в своеобразен автопортрет, от който струи любов към живота и изкуството.

Print

Останалите млади творци, номинирани за Награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” 2017 са певицата Мария Славова, художникът Радослав Нинов, куклената актриса Ралица Стоянова и кинорежисьорът Христо Симеонов. Носителят на Голямата награда за изкуство ще триумфира на 24-ти април, от 19 часа с красивата бронзова статуетка на художника Кольо Карамфилов и парична премия в размер на 3 000 лв. Той се избира от жури, в което влизат членовете на Фондация „Стоян Камбарев” – водещи имена от културния и обществен живот на България, начело с Председателя на УС актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева.

Официалната Церемония за връчване на Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев” е част от Културния календар на Столична община и се осъществява с официалното партньорство на УниКредит Булбанк, основната подкрепа на Бон Марин и с помощта на Varchev Finance, MOST Energy, Technopolis, KVANT Bulgaria, България Мол, ARS Digital Studio, Bulgaria Air, НДФ 13 века България, Ресторанти Bodega, Банско Роял Тауърс, Premier Tours, Актавис, Клубовете на Зонта Интернешънъл в България, Mtel, бонбони Merci и Старата фурна.

6.Kolaj 2017

Publicis One Bulgaria е официален комуникационен партньор на Фондацията. Основни медийни партньори на Фондация „Стоян Камбарев” и на събитието са: БНТ, InLife TV, Дарик радио, DIR.bg, Impressio.dir.bg, Webcafe.bg, вестник 24 часа и списанията EVA, HELLO, Икономист, EllE и Story. NOVA film е продуцент на събитието.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)