Olga_kardovskaya_portret_ahmatovoy_1914_szh_16

Анна Ахматова: „Истинската нежност е тиха…“

23 юни 2019

Една от най-забележителните, оригинални и талантливи поетеси на Сребърния век, Анна  Мариана, по-известна на своите фенове като Ахматова,  е родена на днешния 23 юни през 1889 година.  Тази горда и едновременно крехка жена е била свидетел на две революции и двете световни войни. Душата й опалили  репресии и смърт на най-близки хора. Биографията на Анна Ахматова е достойна за филмова лента.

Анна Мариана се е появил през лятото на 1889 г. в семейството на наследствен благородник и пенсиониран инженер-механик от флота Андрей Андреевич Мариана и Ина Еразмовна Стоговой.  Когато тя е на една година, родителите се преместват в Санкт Петербург.  Семейството се установява в Царское Село, с което място са свързани всички детски спомени на Ахматова.

Изграждането на бъдещата поетеса е в Мариинската женска гимназия. Анна Ахматова започва да пише стихове, когато е на 11 години. Младата Мариана се влюбила в Петербург завинаги и го счита за главен град на живота си. По-късно заминава с майка си за Ялта, а след това и за Киев. Родителите й се развеждат, когато момичето навърши 16 години.

След завършване на обучението Мариана става студентка в юридическия факултет, но скоро установява, че истински интерес за нея са историята и литературата и се премества да учи в любимия си град Санкт Петербург.

В семейството на Анна с  поезия не се занимава никой.  Баща й  бил против това, че тя започнала да пише, дори го приемал за лудост. Това е и причината Анна никога да не подписва поезията си с фамилното име Мариана. В младостта си, когато учи в Мариинската гимназия, тя се запознала с един талантлив млад човек, по-късно известния поет Николай Гумилев. И в Ялта и в Киев Анна продължава да си пише с него. През пролетта на 1910 г. се оженили. Младоженците се отправили да празнуват меден месец в Париж. Това е първата среща на Ахматова с Европа. След завръщането,  съпругът въвежда своята талантлива жена в литературно-художествени кръгове в Санкт Петербург. Тя бързо е забелязана.

Анна Ахматова и Амадео Модилиани. Наталия Третяков
Анна Ахматова и Амадео Модилиани

Скоро петербургските литератори се оказват в плен на творчеството на тази уникална красавица. Анна Ахматова пише стихове за любовта и  именно това голямо чувство тя възпява през целия си творчески път.

1912-та година става важна в биографията й. В тази паметна година се ражда единствения син на поетесата Излиза в малък тираж първата й стихосбирка, наречена  «Вечер». С тези стихове Ахматова  придобили първите си фенове и й донасят популярност. След 2 години излиза втората поредица, наречена «Броеница». И това вече е истински триумф.

В революционната 1917-та Анна издава третата си книга – «Бялата стая». През лятото на 1921 г.  Николай Гумилев умира. Ахматова трудно преживява смъртта му.

Анна Ахматова

От средата на 1920-та за поетеса настъпват тежки времена.  Тя е под  строг контрол на НКВД. Поезията й не се издава. Стихове на Ахматова са написани «на маса» и много от тях са загубени. Последният сборник излиза през 1924 година. «Провокативна», «упадничава», «антикомунистическа» – така определят в онези години поезията й.  В края на есента на 1935-та арестуват втория й съпруг Николай Пунин.  От този момент нататък, тя е в обръча на  прокуратурата.

След 3 години синът й е арестуван. Осъден е на  5 години исправителен труд в лагер. Разделя се и с Пунин. През същата година излиза известният «Реквием» от Анна Ахматова.  През 1940-та, преди войната издава сборник «От шест книги». Тук са събрани стари цензурирани стихове и нови – «правилни» от гледна точка на управляващата идеология.

Великата Отечествена война Анна Андреевна прекарва в евакуация в Ташкент. Веднага след победата се завръща в освободения, но тънещ в руини Ленинград.

След като синът й е освободен от лагера, през  1946 г. нови облаци надвисват над главата й. През 1949 г. синът й е арестуван отново. Този път го осъждат  на 10 години. Анна е съкрушена. Тя пише редица писма до Политбюро, но отговор няма.

Анна Ахматова

Отношения между майка и син остават обтегнати: Лъв смята, че тя винаги е поставяла на първо място творчеството си пред него.  Той се отдръпва от нея.

В края на живота й надвисналите облаци малко се разсяват. Тя отново е приета в  Съюза на писателите. Стихове на Ахматова са отпечатани. В средата на 1960  Анна Андреевна получава престижна италианска награда и пуска новатастихосбирка  «Бягане за време».

Този величествена жена е имала странна власт над мъжете. Казват, че тя имала невероятни очи, които сменят цвета си.

Анна Ахматова
Младата  Анна Мариана

 

Смъртта на Анна Ахматова, на 5 март 1966 г.,  шокира всички. Въпреки, че тя в този момент вече навърши 76 години.  Погребана е в любимия Ленинград, Музей на Анна Ахматова се намира в Санкт Петербург на улица Автовской. Още един е отворен в къщата, където тя е живяла 30 години.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)