IMG_9272-880x660

Анси – перлата на френските Алпи

13 октомври 2018

Анси с право се счита за един от най-очароватените градове на Франция. Събрал излъчването на френските маниери, повлиян от швейцарската точност, скътаният в Алпите град е особено красив в есенните дни. Той е най-големият град на Haute-Savoie в региона Auvergne-Rhône-Alpes в югоизточна Франция. Намира се на езерото Аннеси, известно с кристално чистите си води, само  на 35 километра южно от Женева.

FullSizeRender-1

Анси е наречено „Перлата на френските Алпи“ в монографията на Раул Бланшард. Живописното му разположение е между езерото и планините. Населението му не е голямо, в сравнение с други френки градове – в него живеят около  52 000 жители. Градът е бил столица на провинция Савой през 1434 г. по време на прерогативите на Женево-Немур до 1659 г. Ролята му се увеличава през 1536 г. по време на калвинистиката Реформация в Женева. Анексирането на Савой ще свърже града с Франция през 1860 г.

IMG_0291

IMG_0633

А понякога наричан Анси и  „Венеция на Алпите“. Това идилично и туристическо название идва от двата канала и река Тиу, която минава през стария град и чиято първоначална роля е била да защитава града и да развива занаятите. Градът преживява индустриално развитие през 19-ти век с производството на коприна.

FullSizeRender

От края на 19-ти век Анси се развива като туристически център, който  с близостта си до езерото и  зимните курорти е задължителна дестинация на пътешествениците в региона.

IMG_0553

Най-кресивият сезон в Анси е есента. Общинската екологична политика успява да запази 40,3% от  площите в града зелени и не случайно е награден с приза  „Златно цвете“ през 2015 г. Разбирате, че зеленият град е оцветен с изобилните златни багри на есента, а по каналите му може да се разхождате с часове. Културният живот в града поднася непрекъснати изненади. От 1960 година Анси е организатор на Международния фестивал на анимационния филм, който се провежда в Културния център Бонлиу. От създаването на Савойския университет през 1973 г. до днес той е и все по-развит образователен център.

IMG_0626

IMG_0625

Приятно е да се разходите из пазара – пълен е с плодовете на есента. А ресторантите в Анси – не се колебайте! Прекрасна френска кухня!

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)