Античният театър в Пловдив – перла в сърцето на стария град

28 октомври 2019

Античният театър в Пловдив е истинска перла в сърцето на стария град. Той е сред най-добре запазените антични театри в света и сред основните туристически атракции на Пловдив. Построен е по времето на римския император Марк Улпий Траян.

TON_1728

Разкрит е при археологически разкопки между 1968 и 1979 година от Археологическия музей в града. Разположен е между Джанбаз тепе и Таксим тепе. Театърът на Филипопол е единствената запазена антична театрална сграда по българските земи. сградата е адаптирана за съвременния културен живот на Пловдив и в нея се провеждат различни по характер спектакли за около 3500 зрители. Античният театър е обявен за археологически паметник през 1995 година.

TON_1734

Според открит строителен надпис върху фриз – архитрава от източния проскений, построяването е станало по времето на римския император Марк Улпий Траян. Зрителните места на театъра са ориентирани на юг към античния град в низината и планината Родопа. В план театърът е полукръг с външен диаметър 82 метра. Откритото зрително пространство – кавея включва 28 концентрични реда мраморни седалки. Те са разделени от пътека – диазома на два ранга.

TON_1737

Във височина двата ранга са пресичани от стълби, които разделяткавеята на трапецовидни сектори – керкиди. Зрителните места обграждат сцената – орхестра, която е с формата на подкова и диаметър 26,64 метра. От южната страна на орхестрата е сценичната постройка. Тя е декорирана с йонийска колонада от мрамор, която е увенчана от триъгълни фронтони. Фасадата е просечена от три симетрично разположени врати.

TON_1729

По подобие на театрите по цялата Римска империя, така и на театъра във Филипопол почетните зрителски места са надписвани. Освен за представители на градската управа, обозначения има и за магистрати, приятели на императора и др. Откритите почетни надписи показват, че сградата е била използвана за седалище на тракийското провинциално събрание.

репортер : Ася Георгиева
оператор : Венелин Бакалов
фотограф : Антон Хариев
постпродукция : Симеон Симеонов

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)