69_0h9oz0

Антъни Джошуа запази световната титла

29 октомври 2017

Антъни Джошуа запази световната титла в тежка категория във версиите WBA и IBF, след като победи с технически нокаут Карлос Такам в Кардиф.

Голямата вечер в уелската столица бе чакана дълго и от българските фенове, тъй като искахме да видим Кубрат Пулев на ринга срещу шампиона Джошуа. Но травма прати Такам пред очите на целия свят.

И той не се представи никак лошо. Понесе много удари, но и нанесе тежки такива, особено в първите рундове, докато бе свеж. Движеше се и затрудни Джошуа, който видимо не бе в най-доброто си състояние като скорост – на кантара преди боя се оказа, че е с 10 кг по-тежък в сравнение с мача срещу Владимир Кличко.

Още във втория рунд неволен сблъсък с главата на Такам разби носа на шампиона, който бе отекъл и кървеше. Това затрудни и разяри допълнително Джошуа, подкрепян от 77 000 фенове, счупили рекорда за боксов мач на закрито.

В четвъртия рунд Такам падна на пода в нокдаун и понесе много тежки удари, като огромни аркади се отвориха и над двете му очи. Но той продължаваше съпротивата напълно адекватно и не изглеждаше, че има сила, която да го прати в нокаут преди изтичането на 12-те рунда.

В десетия обаче реферът Фил Едуардс се намеси след серия удари на Джошуа и спря боя. Трактовката е, че съперникът не е можел ясно да вижда от кръвта в очите и по лицето, което го прави неспособен да се защити.

В залата се чуха сериозни освирквания, защото огромната тълпа искаше да види нокаут или поне интригуващ край на мача, въпреки че трудно можеше да се види как Такам ще застраши шампиона. Мнозина си тръгнаха преди Джошуа да получи поясите и да говори пред феновете от ринга.

„Не знам защо боят бе спрян – каза още на ринга в микрофона Такам след мача. – Не биваше реферът да го прави. Уважавам Антони, той е голям шампион. Но боят трябваше да продължи.“

„Нямам власт над решенията на съдиите – коментира Джошуа. – Преследвах го, исках да го сваля и да го пратя безпомощен на пода. Той не падаше, въпреки че и аз исках това, и феновете тук. Реферът реши да спре боя и уважавам това решение.“

„Всички искаха по-варварски край на този мач – коментира бившият шампион Ленъкс Люис. – Очевидно бе, че Джошуа ще спечели със съдийско решение след 12 рунда, защото победи във всеки един от десетте рунда, поне за мен. Но хората искаха нокаут, а той не идваше… Решението бе доста спорно, в наши дни постоянно спират мачове с технически нокаут, което отнема от атрактивността на спорта.“

Джошуа е с 20 победи от 20 мача, всичките без да бъде дочакан последния рунд.

Неговият промоутър Еди Хърн обяви след мача, че през 2018-а са планирани три битки, но името на Кубрат Пулев като противник не е в нито една от тях.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)