beautiful-yellow-crocus-flower-wallpaper-532d34a0f25d6

Април идва с дъжд, но ще има и топли дни

31 март 2015

Най-високите температури през април ще са между 22 и 27 градуса, а най-ниските – между минус 2 и 3 градуса, в началото на месеца. Това съобщи Марияна Попова – синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН, цитирана от БТА.

Според метеоролозите средната месечна температура през април за по-голямата част от страната е между 11 и 13 градуса, по Черноморието и във високите полета – между 9 и 11 градуса, а за планините – от минус 3 до 8 градуса. Тази година се очаква средната месечна температура да бъде около нормата.

Средната месечна сума на валежите в равнините е между 40 и 60 литра на квадратен метър, а в планинските райони – между 60 и 100 литра на квадратен метър. През тази година се очаква месечната сума на валежите в по-голямата част от страната да бъде над нормата.

Още в началото на април от северозапад ще нахлуе студен въздух. През първите дни на десетдневието температурите ще бъдат по-ниски от обичайните, на места ще има и слаби превалявания. Относително стабилизиране на времето, с повече слънце и с нормализиране на температурите, се очаква около 4-5 април.

През втората половина от десетдневието отново ще застудее. Ще има и валежи, предимно от дъжд. По високите полета на Западна България в нощните и ранните сутрешни часове е възможно да има и сняг, но без да се натрупва снежна покривка.

Постепенно към края на периода валежите ще намалеят, а температурите слабо ще се повишат. До около средата на второто десетдневие ще бъде с температури, близки до обичайните за април. Времето ще е променливо и остава вероятността за превалявания. През втората половина на десетдневието времето ще е относително по-стабилно и малко по-топло.

През първата половина от третото десетдневие на месеца тенденцията е валежите да са малко, температурите да се повишат още, ще има и повече слънце.

Към края на месеца има вероятност отново да бъде с валежи, прогнозира синоптикът.

снимка: wallpaperlist.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)