david-bowie-art-collection-770x472

Арт колекцията на Дейвид Бауи отива на търг

02 ноември 2016

Над 200 произведения на изкуството, колекционирани от Дейвид Боуи, бяха изложени в Лондон. Те разкриват разнообразния вкус на покойния музикант към британски картини от 20-и век, съвременно африканско изкуство и мебели нa ексцентричния италиански дизайнер Еторе Сотсас, съобщава Financial Times.

Около 400 творби от частната му колекция ще бъдат предложени на търг, като семейството му ще задържи малък брой картини и произведения на изкуството. Продажбата на колекцията от Sotheby’s хвърля светлина върху дейността на Боуи като художник, колекционер, критик и редактор на списание за изкуство – аспекти от неговия живот, които получаваха много по-малко внимание приживе отколкото работата му като музикант и актьор.

0000227450-article3

Голяма част от колекцията се състои от картини на от художници, които подобно на Боуи се изправят срещу традиционното и включва творби на Франк Ауербах, Хенри Мур, Греъм Съдърланд и Бен Никълсън. Франсис Кристи, ръководител на отдела за модерно британско изкуство в Sotheby’s, казва: „Той търсеше художници, които излизат отвъд границите“.
Родената в Лондон музикална звезда, която почина през януари на 69 години, започва да купува произведения на изкуството в момента, в който музиката започва да му носи финансови успехи през 70-те години. “Изкуството наистина е единственото нещо, което някога съм искал да имам“, казва Боуи пред New York Times през 1998 г.

Оценката за стойността на колекцията възлиза на скромните 10-14 млн. лири. Колекцията идва в Лондон, след като е представена в Ню Йорк, Лос Анджелис и Хонконг и ще бъде продадена чрез три търга на 10 и 11 ноември.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)