Арт платформа Прототип

Арт проектът „Прототип“ стартира с изложбата „В състояние на движение“

25 юни 2017

Арт платформата ПРОТОТИП се заявява с нестандартна изложба, която ще се проведе в рамките на три дни на нестандартно място – банков офис. Изложбата „В състояние на движение“ представя десет съвсем нови български автора, селектирани от кураторите от Студио Комплект (Бояна Гяурова и Адриана Андреева), с дългогодишен опит в ресорите съвременно изкуство, дизайн, архитектура и съвременно изкуство.

Ето кои са десетте ПРОТОТИП-творци:

КРАСИМИРА БУЦЕВА, фотография и документалистика

Красимира е възпитаник на университета в Портсмут, артистичните й търсения са основно в сфeрата на фотографията, документалистика и колажа. В изложбата „В състояние на движение“ ще видим нейната инсталация Slices of Red, 2016, която изследва личната и социална памет във връзка с идентичността и политиката. Или как личният спомен оформя колективния наратив.

New Horror Reality The Trump Show на Мартина Вачева

New Horror Reality The Trump Show на Мартина Вачева

МАРТИНА ВАЧЕВА, скулптора и илюстрация

Мартина е завършила Националната художествена академия, специалност Илюстрация и дизайн на книги, специализирала е в Хале. Работи в Пловдив и София в сферата на дизайна, занимава се с илюстрация, списания и скулптора, с изявен интерес към поп културата. В „Състояние на движение“ участва с Жената Сфинкс (2016) – глазирана каменна керамика и Сашка, Мерилин (2016) – акрил върху хартия.

МАРИЯ НАЛБАНТОВА, принт и илюстрация

Мария е завършила Националната художествена академия, специалност Илюстрация и дизайн на книги, основните й интереси са в областта на принта, традициите и разказването на истории. В „Състояние на движение“ участва с работата The Image of Reality (2017) – фотография, която представя отражение на един фрагмент от реалността, уловен от естественото огледало на водната повърхност. Така снимката е едновременно истинска, но и въображаема, на границата на реалното, в обитанията на съня и смъртта.

МИХАЕЛА ЛАКОВА, интерактивно изкуство и медия дизайн

Михаела има магистърска степен по медия дизайн от Media Design Piet Zwart Institute. Базирана е в Ротердам и работи основно в сферата на визуалните изкуства и дигиталните изследвания. В „Състояние на движение“ участва с видео инсталацията JODI@STDLJK The Titles, която събира на едно място нет и пърформънс.

МИЛА ЧОРБАДЖИЕВА, дизайн и арт

Мила е възпитаник на Дизайн академията в Айндховен. След завършването си през 2016 работи в Холандия в сферата на дизайна. В „Състояние на движение“ участва с Immemorable Landscapes, 2017 – серия от предмети-отломки от недалечното ни социалистическо минало, събирани от изоставени паметници в опит за диалог за съдбата на това погубено наследство. Преподреждайки частите на бившите паметници, съвсем нови сценарии на събития биха били възможни/ въобразени.

МАРИЯНА ТОДОРОВА, видео, инсталация и скулптора

Марияна е завършила School of Visual Arts, Ню Йорк през 2012. Работи там и в София, в полета като инсталация, публични изкуства, скулптора, пърформънс. Основна нейна тема е задаване на въпроси на политиците относно обществените пространства и как хората ги населяват. В „Състояние на движение“ участва с Expanded Objects for Shared Living: Free Delivery Service I, II & III, 2013, 3 – инсталация на три екрана.

СТЕФАН КАРЧЕВ, мода и mixed media

Стефан е завършил Кралската акдемия за изящни изкуства в Антверпен през 2016, департамент Мода. В момента е базиран в Белгия и работи основно в сферата на модата, дизайна, mixed media и колаж. В „Състояние на движение“ участва с видео инсталацията Miscible Displacement, 2016. Работата е вдъхновена от дипломната колекция на дизайнера, силно повлияна от традиционния български фолклор. В нея авторът смесва дрехи за активен спорт с традиционна носия и фрагменти от различни поп културни източници.

Inorganic-Organic Exhibition на Вълко Чобанов

Inorganic-Organic Exhibition на Вълко Чобанов

ВЪЛКО ЧОБАНОВ, видео арт и текстил

Вълко е възпитаник на Музикалната академия в Пловдив, специалност Сценичен дизайн. Занимава се основно с видео и интерактивни инсталации, mixed media и текстил, като темите му често са грозота и странност. В „Състояние на движение“ участва с Inorganic/Organic, 2016 – проект, който комбинира видео арт, текстил, дигитален принт и природа.

ЯНА ЛОЗЕВА, принт и фотография

Яна е завършила фотография в НАТФИЗ (2015), базирана е в София и работи основно в областта на фотографията, документалистиката и печатните издания. В „Състояние на движение“ ще участва с онлайн представяне на портрет на всички участници в изложбата.

ЕВА ВЕНТОВА, сценография и инсталация

Ева е завършила сценография в НАТФИЗ през 2008 и оттогава работи като сценограф и автор на мащабни инсталации. Тя ще бъде отговорна за сет дизайна на пространството на „Състояние на движение“, като напълно ще преобрази един банков офис с помощта на картон и въображение, за да покаже, че изкуството може да вирее на невероятни места, стига да има любопитни очи и отворени души.

Прототип

„Състояние на движение“ ще съществува само три дни: от 23 до 25 юни, в офиса на Сосиете Женерал Експресбанк на ул. Граф Игнатиев 38, София. Не пропускайте откриващото събитие на ПРОТОТИП!

Изложбата е специално селектирана и курирана от студио Комплект (Адриана Андреева и Бояна Гяурова. Двете са част от кураторския и ръководния екип на One Architecture Week и One Design Week, а техни кураторски проекти участват в Milano Design Week/iSaloni/Ventura Lambrate, Prague Designblok, One Design Week, Vienna Design Week, Helsinki World Design Capital, Skopje Design Week, Tirana Design Weeks и Budapest Design Week.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)