Архангеловден

Архангеловден е!

06 ноември 2015

На 8 ноември е християнският празник Събор на св. Архангел Михаил. Той се почита през ноември, тъй като това е деветият месец след създаването на света, смятано от март. Отбелязването на празника е свързано с представата за деветте ангелски чина, разделени в три йерархии – горна, средна и долна. Според християнската митология Архангел Михаил е водач на небесните сили и борец против духовете на тъмнината. Той е чиноначалник и воевода на всички ангели от йерархията – серафими, херувими, сили, власти и начала.

Според народния култ към светеца при подялбата на света между „братята светци юнаци” Господ поверил на св. Арх. Михаил душите на мъртвите. В традиционните народни представи Арх. Михаил се спуска при всеки умиращ и с нож или сабя изваждал душата му, затова го наричат и „душовадник”, „вадидушник”. Според легенда за „Св. Рангел кум” един сиромах търсил справедлив кум да кръсти детето му. Избрал св. Рангел, защото бил по-справедлив и от Господ, и от другите светци.

Светецът не подминавал никого – нито богат, нито беден, когато дойде краят на земните му дни. Архангелът примамвал със златна ябълка душата на умиращия и я отвеждал в отвъдния свят. Там заедно със св. Петър отправяли душата в рая или в ада в зависимост от това дали е праведна или грешна. Народните представи са оказали влияние върху християнската иконографска традиция, в която Архангел Михаил е изобразяван с везни в ръце да мери греховете на хората или с окървавен нож в ръка, с който е вадил душите им.

Българите наричат празника „Рангеловден”, „Свети Рангел”, „Араламбо”. Коли се курбан за светеца покровител на мъртвите, като обикновено се жертва мъжко животно – овен или шиле. Стопанките приготвят обредни хлябове, наричани „рангеловото”, „хрангелово блюдо”, „Господьов хляб”, „боговица”. Те са украсени с кръстове и просфорен печат, подобно на хлябовете за погребение или помен. Нарежда се семейна или общоселска празнична трапеза, която винаги се прекадява от свещеник. Представата за Архангел Михаил като господар на отвъдния свят е в основата на съблюдаването в събота преди празника на една от най-големите задушници през годината. Наричат я „архангелска задушница”, „хрангеловото одуше”, „рангелова помана”. Жените масово посещават гробищата, преливат с вода и вино гробовете на близките си покойници, палят свещи.

На празника се спазва традицията да се поздравяват именниците с посещение в домовете им „на честито”. Имен ден имат Ангел, Ангелина, Рада, Радка, Радко, Михаил, Михаела, Серафим. На трапезата по традиция се слага обредната „Рангелова пита”, жито и фасул.

В някои български краища с Архангеловден започват „Вълчите празници”. В Годечко разказват стара легенда как светецът навързал всички вълци и ги повел. Накрая останал един куц вълк, в чест на който се тачи осмият ден от „Влъчнаците”.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)