Археологическият музей в Созопол – едно завръщане към миналото

13 септември 2017

Археологическият музей в Созопол е разположен в старата част на града. Той представя археологията, историята и културните традиции на над 2500-годишния град. Созопол през античността е бил първата известна гръцка колония – Аполония.
Днешен Созопол е включен под номер осем в инициативата Стоте национални туристически обекта. В близост до музея се намира църквата „Св. св. Кирил и Методий“. Най – забележителни са колекциите от каменни и оловни котви и щикове, древногръцки рисувани вази и антични, и средновековни амфори. Музеят е структуриран в  две направления – археология и християнско изкуство. В археологическия музей в Созопол може да бъде видяно алабастровото ковчеже, в което векове са били съхранявани мощите на Св. Йоан Предтеча, както и малката кутийка с надпис на гръцки език, която разказва за пътя на мощите до остров Свети Иван. Мощите на светеца са били открити при археологически разкопки на през лятото на 2010 година. Днес ценната реликва често гостува в други градове, а когато е в Созопол може да се види в църквата  „Св. св. Кирил и Методий „. 
Ако имате път до най-стария град в България непременно посетете Археологическия музей, това е едно прекрасно място, което пази спомена за миналите времена и таи толкова много история в своята колекция.
Работното време на музея е от 8 до 18 часа от април до октомври и от 8 до 17.30 от ноември до март.

репортер: Ася Георгиева
оператор: Антон Хариев
постпродукция: Деян Дяков

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)