morpheus-hotel-city-dreams-resort-macau-china-designboom-02

Архитектите на Заха Хадид откриха нов хотел в Макао

19 юни 2018

„Морфеус“, нов флагмански хотел за градския курорт на мечтите в Макао, отвори вратите си за гости. Проектиран е от архитектите на ZHAHAID (ZHA), студиото на покойната Заха Хадид. Отличителният вид на проекта е инспириран от течните форми, които се намират в богатите традиции на цветарството в Китай. Замислен като вертикално екструдиране* на правоъгълник, през центъра на сградата се издигат серия от кухини. Архитектите описват това като „градски прозорец“ – празно пространство, предназначено да свърже вътрешните общи помещения на хотела с града.

Още по темата: В чест на Заха Хадид – изложба в Палацо Франчети, Венеция

Вътрешните пространства на хотел Морфеус, проектиран от архитектите на Заха Хадит

Вътрешните пространства на хотел Морфеус, проектиран от архитектите на Заха Хадид

morpheus-hotel-city-dreams-resort-macau-china-designboom-06
Разположен в Китай, Макао, поразителната сграда е част от град на мечтите, курорт, който включва казино, две театрални зали, търговски район, 20 ресторанта и четири хотела. Хотел „Морфеус“ е свързан с курорта през три етажна платформа, като горните му нива съдържат 770 стаи за гости, както и различни суити. Включени са и граждански пространства, зали за срещи и събития, игрални зали и ресторанти, които се присъединяват към спа центъра и басейна на покрива.

morpheus-hotel-city-dreams-resort-macau-china-designboom-07

Сградата е 40-етажна, която е на обща височина 160 метра. Монолитният блок е“издълбан“ с кухини, които придават драматичния му вид. Тези пространства оформят и вътрешните обществени пространства на хотела, създавайки ъглови апартаменти с изглед към атриума и града. Междувременно, 12 стъклени асансьора осигуряват на посетителите гледните точки на хотела, докато пътуват вертикално.

morpheus-hotel-city-dreams-resort-macau-china-designboom-09
„Дизайнът е интригуващ, тъй като не приповтаря традиционните архитектурни типологии. Сградите на Макау вече съдържат архитектурни стилове от цял ​​свят. А „Морфеус“ е уникален и като архитектурно решение и като усещане. Неповторим е!“ коментира Вивиян Мискетола, директор на проекта.

*Екструдиране е процес, който се използва за производство на предмети с постоянно по дължината си сечение. Материалът се изтласква или издърпва през дюза (матрица) с исканото сечение.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)