IMG_3169

Архитекти искат премахване на гишетата при инвестиционно проектиране

03 август 2017

Камарата на архитектите предлага промени в Закона за устройство на териториите /ЗУТ/. Те са наболели и определено ще доведат до вдигане на инвестиционната активност и преодоляване на административните пречки и зависимости. Днес строителството съставлява около 30% от икономиката на страната ни и едни подобни промени ще доведат до ускоряване на процесите в сектора и откриването на нови работни места.

index-3

Според Камарата на архитектите, ЗУТ следва да бъде разделен на две части и философията му да бъде напълно трансформирана. Първата част от закона трябва да регламентира устройственото планиране и да третира градоустройствените въпроси, а втората – инвестиционното проектиране и строителството.

Предлага се въвеждането на принципа на мълчаливото съгласие, както и регистрационен, а не разрешителен режим – т.е. да се проверява съответствието на проектите с устройствения план, а проектантите (архитекти и инженери) да си носят отговорност за качеството на проектите. Организацията предлага още да се опише всичко забранено в закона и всичко останало да се счита за разрешено. Така контролът ще е по-лесен и ясен, коментира още Игнатов.

Камарата предлага и въвеждането на електронна система за подаване на проектите и издаване на разрешения за строеж. В момента се ходи от гише на гише и инстанция на инстанция, разнасят се огромни проекти на хартия в няколко екземпляра, иска се съгласуване след съгласуване. Често всичко това трае с месеци, а понякога и с години. 

В чужбина вече има електронни системи, с които инвеститорът се поставя в центъра на събитията. Проектите се подават през онлайн портал в информационен облак, а оттам се изпращат известия до съответните органи, за да се прегледа дали отговарят на изискванията. Така се ускоряват и всички срокове в строителството. Идеите срещат подкрепата на проектанти, архитекти и инвеститори и са в посока на намаляване на административната тежест и зависимост на играчите в сектор строителство.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)