Архитектура от бъдещето с Маркус Просниг

02 февруари 2018

Архитектурата е визуално изкуство и сградите разказват историята на техния създател.

Днес искаме да ви разкажем история, сякаш идваща от бъдещето – история за най-новите идеи и концепции в областта на архитектурата, устойчивото развитие на градската среда, както и най-съвременните строителни технологии.

По време на последната фасадна конференция на ЕТЕМ,  екипът ни имаше щастието и удоволствието да се срещне със световно признати имена в архитектурата, сред които и Маркус Просниг – управляващ партньор, архитект в COOP HIMMELB(L)AU. Архитектурното бюро е признато за виден представител на деконструктивизма през 1988 г. То развива своя стил като надгражда равнинните плоскости на модернизма.

22713316_1162777033824544_6838906770645966587_o-1024x682

Coop Himmelb(l)au е фирма за архитектурно проектиране с над 50 години професионална история.  Бюрото е основано от архитектите Волф Прикс, Хелмут Свицински и Майкъл Холзер и получава международно признание заедно с Петер Айзенман, Заха Хадид, Франк Гери с изложбата „Деконструктивна архитектура“ от 1988 г. в Музея за модерно изкуство.

Маркус Просниг става част от екипа на международното архитектурно студио Coop Himmelb(l)au през 2002 г., като преди това работи за бюрото Arsène Henry et Triaud в Бордо, Франция.

Като един от водещите архитекти на Coop Himmelb(l)au, Маркус Просниг участва в активно в архитектурни конкурси и проектиране сгради в Китай и Франция. Просниг е проджект мениджър на проекта Musee de confluences в Лион, Франция, който отвори врати през 2014 г. В момента ръководи строителството на китайските мега проекти – Museum of Contemporary Art & Planning Exhibition (MOCAPE) в Шенжен и планинския курорт Dawang в Чанша.

Проектът Museum of Contemporary Art & Planning Exhibition съчетава две независими, но структурно обединени сгради – Музей за съвременно изкуство и Планингова изложбена площ като културна среда и място за архитектурни изложби. И двата музея са проектирани като отделни единици, подчертаващи техните индивидуални, функционални и артистични изисквания, сливайки се в едно монолитно тяло, заобиколено от многофункционална фасада.

Ето какво ни разказа авторът на едни от най- фантастичните архитектурни проекти на съвремието ни за вдъхновенията, отговорната и ориентирана към природата архитектура.

 

 

репортер : Пепа Попова
оператор : Иван Цвятков
снимки: Антон Хариев
постпродукция : Симеон Симеонов

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)