Арх. Здравко Здравков с нова визия за София

13 септември 2017

Арх. Здравко Здравков е избран за главен архитект на Столична община към направление ,, Архитектура и градоустройство “ на 16.05.2016 г. Той печели конкурса с концепцията си ,, София – град на хората и за хората „.

Архитект Здравко Здравков

Арх. Здравко Здравков е роден в Плевен, но по – голяма част от живота си прекарва в София. Интересът към архитектурата идва от неговия баща, който по професия е озеленител и по естествен начин насочва интересите на сина си към парковете,облагородяването на обществените пространства и впоследствие към архитектурата. Архитект Здравко Здравков завършва архитектура във ВИАС през 1997 година. По негови проекти са построени автомобилен завод, стадиона в Ловеч, цехове, ж.п гари, бензиностанции, жилищни сгради и комплекси, къщи и ресторанти. За него архитектурата е най – голямата му любов.

София

Най – голямата му болка и тревога е , че в закона за устройството и териториалното развитие на София има все още вратички, които позволяват хаотично да се строят високи сгради в София. Затова с целия си екип и с подкрепата на г – жа Йорданка Фандъкова – кмет на столицата, са разработили промяна в него, според която ще има регламентирани правила и определени места за бъдещите многоетажни сгради. Едното място ще е разположено от седми километър до река Искър по протежението на ,, Цариградско шосе „, където вече има оформена група с високи сгради.

София - Витошка

Предимството на това място е, че там вече има обезпеченост от метрото и инженерна ифраструктура.  Второто място за подобно строителство е в западното направлението продължението на бул ,, Царица Йоана „, където се пресича с Околовръстното шосе. Третото място за ,, небостъргачи “ в София се предвижда да бъде в района на Централната Ж.П гара. Всичко това ще гарантира запазването на гледката към планината Витоша – най – голямото богатство на нашия град.

SKY Forest

Арх. Здравко Здравков е амбициран и по отношението на регламентиране на нормативните уредби, касаещи зелените концепции за строителство в София. Убеден е в тяхното бъдеще, но иска регламенти – така, както се прави в целия свят. В началото на месец октомври по покана на Столична Община у нас ще пристигне и световноизвестния архитект Ян Гейл, които е работил за не едно и две лица на много столици.

репортер : Ася Георгиева
оператор : Антон Хариев
постпродукция : Симеон Симеонов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)