Арх. Илиян Николов – 40 години с архитектурата

09 февруари 2017

В сградата на САБ официално беше открита юбилейната изложба на архитект Илиян Николов. На събитието присъстваха приятели и колеги от архитектурната гилдия. Специално за откриването на изложбата бяха дошли и председателя на САБ – арх. Георги Бакалов и зам. председателя на САБ арх. Светла Шаханова.

TON_3434

Арх. Илиян Николов е роден в София през 1951 г. Завършва Архитектурния факултет през 1976 г., след което работи с баща си – арх. Павел Николов в най-голямата тогава проектантска организация „Главпроект“. Специализира в Париж и Монпелие на тема  „Архитектурни и урбанистични проблеми на търговската активност в социо-културните центрове и ансамбли на Франция“‘. Още в началото на 1990 г. заедно с баща си учредяват бюро „Николов и Николов – архитекти“, с което символично възстановяват фамилната частна проектантска практика, започната от дядото – инж. Илиян Николов през 1924 г.

TON_3452

Арх. Илиян Николов е автор на редица архитектурни обекти в София, Кърджали, Свищов и др., между които Пленарната зала на Столичния общински съвет, многократните преустройства на сградата на Народното събрание, всички преустройства на сградата на Шератон София Хотел Балкан. Автор е на първопремирани проекти на архитектурни конкурси.

TON_3470

От началото на 90- те години Илиян Николов е избиран четири пъти за член на Упавителния съвет на САБ. В средата на 90 – те години е Председател на Софийския клон на Камарата на архитектите в България. През 2оо2 година учредява „ЕВРОПАН – България“‘, национална селекция на европейското архитектурно движение със седалище в Дефанс, Париж и става неин пръв Председател. След 2000 г. се включва активно и във възстановяването на Ротарианското движение в България.

репортер: Ася Георгиева
оператор: Венелин Бакалов
фотограф: Антон Хариев
постпродукция: Симеон Симеонов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)