Асен Блатечки, „Кажи Честно!“

29 май 2017

Асен Блатечки е безспорно лице в българското кино и театър. Повечето хора го свързват с актьорската професия и ролите на мъжкаря – с присвит тежък поглед, димяща цигара и поне една-две спиращи дъха красавици, които му партнират в любовните сюжети.

След режисьорския си дебют в „Бензин“, заедно с Катерина Горанова, Асен вече влиза в тежката категория на творците, които заявяват високи цели. Всъщност в последните години Блатечки се изявява изключително успешно като режисьор в театър „Вива Арте“ и трупа опит в изграждането на успешни постановки, които пълнят залата и очите със смях до сълзи. Или просто сълзи.

С най-голямото име в каста, холивудската легенда Майкъл Медсън/сн: Официална фейсбук страница

С най-голямото име в каста, холивудската легенда Майкъл Медсън/сн: Официална фейсбук страница

Крачката към „Бензин“ обаче е ново стъпало. Докато снимаме интервюто си, абитуриентите около нас броят до 12 и го питам: „Този филм ли стана твоето свидетелство за зрелост?“ „Да“, категоричен е той. А истинският отговор на този въпрос идва от рекордния брой зрители още през първия уикенд (втори резултат след „Мисия Лондон“), а посетителите продължават да се увеличават с всеки изминал ден.

Мислите ли, че е лесно да се прави кино с много пари, ако нямаш финансиране от НФЦ, да се пълнят театралните зали и да продължиш след многото пречки и състояния на будна кома, в които е изпадал снимачния процес? Дано сте от тези, които отговарят с „да“, защото повечето хора биха се отказали там, където Асен просто се усмихва и намира начините. Защото безпределно вярва.

Още от премиерата "Бензин" се оформя като касовия хит на годината у нас/сн: Официална фейсбук страница

Още от премиерата „Бензин“ се оформя като касовия хит на годината у нас/сн: Официална фейсбук страница

„Бензин“ е филм явление за българското кино, независимо дали ви харесва или му намирате кусури. Той е нещо, което досега не е правено – истинско жанрово филм и спиращ дъха екшън. „Бензин“ прилича на автора си – аскетичен на думи и сюжетни разливи, той ви държи от началото до края с емоция и сила на идеите. „Газ до дупка“ за филми като този и за кино, което е конвертируемо на всеки световен пазар.

Репортер: Ива Дойчинова
Оператор: Антон Хариев
Постпродукция: Симеон Симеонов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)