asteroid-1503038737 Cropped

Астероидът Флорънс минава край Земята

03 септември 2017

Най-големият астероид от повече от век преминава край Земята, съобщи НАСА. Флорънс е с размер 4.4 км в диаметър и минава на сравнително близко разстояние – 7 милиона км. От космическата агенция уверяват, че астероидът няма да застраши земята в близките столетия.

Откритият през 1981 г. Флорънс беше на разстояние 18 пъти по-голямо от това до Луната преди два дни, когато бе най-близо до планетата ни. Този месец астероидът преминава най-близо до Земята от откриването си. Той няма да се приближи толкова поне до 2 500 г., казват от НАСА.

“Флорънс е най-големият астероид, който преминава толкова близо до нашата планета откакто започва програмата на НАСА за откриване и проследяване на астероиди, близки до Земята“, казва Пол Чодас, директор на Центъра за изследване на близки до Земята обекти.

Учените планират да използват възможността, за да проучат астероида по-добре. За тази цел ще използват телескопи в Калифорния и Пуерто Рико. Любителите астрономи също ще могат да проследят Флорънс. Астероидът може да се види с малък телескоп. Той е лесен за откриване не само заради размерите си, а и защото отразява повече от 20% от слънчевата светлина от повърхността си.  Тази седмица той може да се проследи на небосклона докато минава през съзвездията Козирог, Водолей и Делфин, съобщава НАСА.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)