drzewa-ksiezyc-zima

Астероид и пълнолуние на Коледа, пожелайте си пари с ето тези думи

24 декември 2015

Коледа със сигурност ще бъде уникална и неповторима, съобщава delo.bg. Очакват ни едновременно прелитащ съвсем близо до Земята астероид, както и пълнолуние. Пълнолуние по Коледа не се е случвало в продължение на 38 години. Интересното е, че за последен път е станало през 1977 г., когато е била и премиерата на четвъртата част на сагата Star Wars (A New Hope). Не е ли невероятно съвпадение, защото точно тази година е премиерата и на седмата част от сагата (Awakening Force)?

Луната ще бъде изцяло осветена от слънцето на 25 декември, петък. Това ще се случи само 3 дни след най-краткия ден на годината, който беше на 22 декември. Нощта на пълнолунието по Коледа се нарича още Дълга лунна нощ, а луната – Храстова или Студена луна.

Според народните вярвания пълнолунието привлича пари, като за това дори си има ритуал. За да се напълни портмонето Ви с пари, трябва да излезете на открито, да разтворите портфейла си и да повторите девет пъти думите: „Луна, напълни ми портфейла!“. Очаквайте в близките дни след коледното пълнолуние да се сдобиете с пари, от където дори не очаквате.

Оказва се обаче, че това не е краят на изненадите, които Космосът подготвя за нас! Защото точно на Бъдни вечер (24 декември) астероид със значителен размер ще премине в близост до Земята. Той се нарича 2003 SD220 и няма да го видим в небето чак до 2018 г.

По времето, когато коледният астероид ще достигне най-близкото разстояние до Земята, той ще бъде 28 пъти по-далеч, отколкото е нашата Луна (около 11 милиона километра). За съжаление, само професионални и начинаещи астрономи, които имат телескоп, ще могат да се насладят на астероида, въпреки че той никак няма да бъде малък. Дължината му е около 2 километра, а скоростта му през космическото пространството е 27 км/сек.

В тези две празнични нощи много хора ще вперят поглед към студеното декемврийско небе. Едни с надеждата, че неочаквано ще могат да посрещнат празничните зимни дни с по-пълно портмоне, други ще си пожелаят нещо съкровено, трети просто ще се полюбуват на прекрасната сребърно-златна пълна Луна и осеяното с приказни звезди небе.

От inlife.bg ви пожелаваме Весела Коледа! Да се случи вашето съкровено и жадувано чудо! Честити празници!

снимка: na-telefon.org

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)