05023848

Атаките са извършени от безмилостни убийци, обучени в Сирия, които познават Франция

15 ноември 2015

Терористичните атаки в Париж са извършени от професионални, хладнокръвни и безмилостни убийци, които са тренирани в сирийските лагери на Ислямска държава.

Това е мнението на френските експерти. От досегашното разследване става ясно, че става въпрос за три групи камикадзета, които са действали в пълна координация помежду си. Равносметката от кървавата атака до тази сутрин е 129 убити, 352 ранени, сред които 99 са в тежко състояние, предаде БГНЕС.

Френските полицаи са убедени, че ислямистите, които задействаха апокалиптичния план на Ислямска държава са „професионалисти и са действали в пълна координация помежду си и са с голям опит при боравенето на оръжие от голям калибър, при това с безмилостна жестокост с методите на паравоенните формирования“. Техният профил е свързан с т.нар. млади ветерани, които са обучавани в лагерите на Ислямска държава, която пое и отговорността за терористичните атаки в Париж.

„Това не са хора, които са се докоснали до оръжието за първи път преди няколко дни. Това бяха крайно решителни лица, които зареждаха автоматите хладнокръвно, без да им мигне окото“, разказа журналист от Europe 1, който бе в зала Батаклан по време на нападението. Там загинаха около 80 души. Според него става въпрос „за машина за убийства“, която е „довършвала“ методично и без никакви скрупули падналите на пода ранени.

Главният прокурор на Франция Франсоа Молан уточни, че 7 от терористите са били въоръжени с автомати Калашников от калибър 7.62 мм.

„Завърналите се от бойните полета в Сирия и Ирак са обучени точно за това. Няма съмнение, че сред терористите има точно такъв профил от лица. Коланите с експлозиви, които са носели, са от доста деликатна технология. Необходими са умения за тяхната направа. Освен това трябва да знаеш как да се движиш по улиците, без да задействаш експлозива. А това означава качествени материали и много пари“, каза френският прокурор за борба с антитерористичните действия Марк Треведик.

Според него подобна атака изисква поне 4-5 месеца подготовка. „Тези хора имат предимството да познават много добре Франция, нейните традиции и начини на функциониране“, каза още той.

снимка: washingtonpost.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)