sv-atanas-veliki

Атанасовден. Средата на зимата.

18 януари 2016

Днес православната ни църква празнува Атанасовден. 
Св. Атанасий бил голям защитник на вярата. Участвал в Първия Вселенски събор, дето се показал с благодатно озарен ум в защита на вярата против ереста на Арий. На 28-годишна възраст, след смъртта на архиепископ Александър, е ръкоположен за архиерей на негово място в Александрия. За вярата си е преследван и е в изгнание 15 години. Страдал при императорите Констанций, Юлиан Отстъпник и при Валент, по време на когото известно време се укривал в една гробница. Жителите на Александрия настоявали да се върне епископът им, така императорът като се опасявал от бунт, се съгласил. В старанието си да се омиротвори църквата бил в постоянни спорове с еретиците. Починал в 373 година на 80 години.

Според народните вярвания Атанасовден бележи средата на зимата и настроението за нейния край се приповдига. Св. Атанасий е покровител на снеговете и ледовете и на този ден Светецът отива в планината, хвърля дебелия кожух и облича копринената си риза. На места у нас празника се нарича „Среди зима“.
Днес всъщност се приема и като Денят на снега.

За днешния ден е характерна и питката с мед, останала в преданията като символ срещу чумата. Жените я приготвят и раздават, за да я омилостивят. В българските народни вярвания светецът е представен като голям мъж с калпак, яхнал своя кон – обикалящ селата, за да ги пази от болести и демони. Денят е наричан също и „Втора Коледа“ – защото, който не е заколил прасе на Коледа, може да го заколи сега. Стопаните гадаели по времето на Атанасовден, дали ще е плодородна годината. „Дебел сняг – дебел комат“ – имало ли много сняг, голям берекет се очаквал.

Традиционно на трапезата за Атанасовден присъства питка с мед, пълнена кокошка, пиле с ориз, и най-вече свинско с бамя.

Имен ден празнуват: Атанас, Наска, , Тина, Тинка, Таню, Таска и производни от старогръцкото „Атанасиос“ със значение „безсмъртен“.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)