Атанас Скатов

Атанас Скатов планира изкачване на 3 осемхилядника през 2019 г.

28 март 2019

Българският алпинист Атанас Скатов оповести програмата си за сезон пролет-лято 2019 г. на пресконференция в Пресклуб „България”, която се състоя вчера. Стана ясно, че той възнамерява да изкачи 3 осемхилядника през 2019 г.

На 03.04. 2019 с полет до Катманду той поема за 5-та поредна година към следващата си експедиция от проекта му за изкачване на 14-те осемхилядника на планетата без консумация на животинска храна, посочва информацията на неговата фейсбук страница.

Първи в списъка е третия по височина връх на Земята – вр. Кангчендзьонга с надморска височина от 8586м (след вр. Еверест и вр. К2). Намира се в планината Хималаи, на границата между Индия и Непал и е най-източно разположеният осемхилядник. В превод името му означава „Петте съкровищници на великия сняг”. Освен, че е висок, върхът се отличава и като един от най-трудните и опасни за изкачване.

След пауза от 3 години (2015, 2016, 2017) когато нямаше изкачване на този връх едва миналата година няколко алпиниста успяха да стъпят на върха му. Поради голямата си отдалеченост, преходът до базовия лагер ще е суров, ще отнеме около две седмица, като се спи само на палатки. Преодолява се денивелация от 1500 метра до .почти 5500 м.

По време на трекинга Скатов ще бъде придружаван от двама души и се очаква да достигне базов лагер на около 17 април. След успешното изкачване на вр. Чо Ойо миналата година намерението на алпиниста е да изкачва върха отново без употреба на изкуствен кислород .

„След завръщането ми от Непал, живот и здраве, съм запланувал да замина отново за Пакистан. Сезона за алпинизъм в планината Каракурум започва средата на юни и след кратка почивка в България през м. юни ще се насоча към вр. Гашербрум 1 и вр. Гашербрум 2. Надявам се, след добрата ми аклиматизация в Хималаите ,опитът ми за изкачването им да се увенчае с успех.”

Двата върха са част от планинската верига Каракурум, близко са един до друг и може да се изкачват заедно. До момента Скатов е изкачил 6 от 14-те осемхилядника на планетата – вр. Еверест (2014, 2017), вр. Манаслу (2015), вр. Анапурна, вр. Макалу (2016), вр. Лхотце (2017), вр.Чо Ойо (2018).

Проектът на Атанас Скатов се осъществява с финансовата подкрепа на генералните спонсори – фирма „Валмарк”, фирма „Пайп Систем” както и на Община Сливен и Община Варна – Европейски град на спорта за 2019 година. Сателитното оборудване, което ще даде възможност на алпиниста да предава звук и картина по време на експедициите си за шеста поредна година се предоставя от фирма „NBS Maritime”- Варна.

Вижте още: Алпинистът Атанас Скатов за своите осемхилядници

снимка: Атанас Скатов/Facebook

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)