Car bomb explosion in Haret Hreik, southern Beirut

Атентат в центъра на Истанбул, има жертви

12 януари 2016

Бомбен взрив разтърси площад „Султан Ахмет“ в Истанбул, 10 души загинаха, а 15 са ранени, предимно германци. Засега няма данни за пострадали българи. Някои от пострадалите са в тежко състояние. Медиите се надпреварваха с линейките, за да предават на живо. Районът беше отцепен незабавно, предаде БНТ. Малко по-късно живото предаване беше прекъснато. Мярката целеше да се блокира достъпа до информация за евентуални други атентатори. От турските служби за сигурност обявиха подозренията си. Очакваният виновник беше посочен – „Ислямска държава“.

Камикадзе от Сирия стои зад бомбеното нападение, заяви в ранния следобед президентът Ердоган. „Целта на всички терористични организации, които действат в района, е Турция. А Турция ги възприема и води борба с тях по еднакъв начин“, каза той. Германия и Дания пък предупредиха гражданите си да избягват местата в Истанбул, където се събират повече хора. Силите за сигурност не изключват възможността за наличие на втори атентатор или заложено взривно устройство.

Saint-Sophia

Няма официално потвърждение от турските власти за пострадали българи, заяви говорителят на МВнР Бетина Жотева. Генералното консулство в Истанбул продължава да следи развитието на случая. Нашите сънародници могат да се обръщат и към трите официални представителства на територията на Турция: в Анкара, в Истанбул и в Бурса. И на трите места не са постъпвали никакви тревожи сигнали, съобщи Жотева.

Говорителят на МВнР препоръча нашите сънародници да бъдат с повишено внимание в големите турски градове и особено на големите туристически обекти, да спазват всичките мерки за сигурност на местните власти, на органите на реда и сигурността/Dir.bg.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)