vareno_jito

Ашуре

01 ноември 2014

Необходими продукти:
500 г жито (грухана пшеница)
200 г захар на пясък
100 г галета
настъргана кора на 1 лимон
10 г канела
100 г счукани орехи
200 г пудра захар

Начин на приготвяне:
Сварете житото в дълбока тенджера. Водата трябва да е около 2- 3 пръста над количеството жито, което ще сложите. Прибавете щипка сол, похлупете и оставете на включен котлон за варене. Обикновено 1 час е достатъчен за да се свари добре житото. Зрънцата трябва да набъбнат и омекнат тогава се преценява, че е готово. По време на варенето проверявайте да не се изпари водата (при необходимост се долива вода) и житото да загори. Готовото жито се обърква добре със захарта на пясък. Добавят се счуканите орехи, настърганата кора лимон, галетата. Обърква се добре, похлупва се и се оставя на хладно място, за да се овкуси. На Задушница се раздава като се разпределя ашурето в купички. Отгоре се поръсва плътно пудра захар. С канелата върху всяка купичка се прави кръст.

снимка: supichka.com/

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)