А дали българският фолклор иска да го докосваш, Фънки?

25 април 2017

Във вчерашното издание на предаването „Като две капки вода“ Димитър Ковачев – Фънки, буквално с гордост, заяви, че никога нямало да се докосне до българския фолклор. Не мисля да коментирам нито това негово изказване, нито шедьоврите на групата „Черно фередже“, в която той участва, а смятам само да припомня някои факти за същия този фолклор… Но преди това, все пак, не мога да се въздържа и да не цитирам текста на една от песните на въпросната група:

„Калугер ме гони мале, калугер ми смига,
белите ми ноги мале, сака да надига.
Дали да му легна мале или да му седна,
че какват съм мале щура ще му строша кур@.“

 

fynki-se-razvejda-104173

В началото бързам да уточня, че аз също изповядвам един от основните постулати на анархистите, които твърдят, че мразят държавата, но обичат родината. Но, макар и да не обичам държавата, едно от истинските богатства на тази моя родина, до което винаги ще искам да се докосвам, е именно нашия фолклор!

Картината "Ръченица" на Иван Мърквичка

Картината „Ръченица“ на Иван Мърквичка

Разлиствайки пожълтелите страници на историята отварям на биографичната справка за Джеймс Баучер. Този ирландски журналист, който е кореспондент на британския всекидневник The Times у нас, всъщност е водещата фигура в картината „Ръченица“ на Иван (Ян) Мърквичка. Джеймс Баучер буквално е бил влюбен, не само в България, но и в нашия фолклор. Дотолкова, че е пожелал да бъде погребан в нашата родина. И да бъде погребан на предварително избрано от него място близо до Рилския манастир. Той е единственият чужденец комуто е оказана подобна чест. Защото е бил възприеман като ирландецът с българско сърце!

Джеймс Баучер в българска носия

Джеймс Баучер в българска носия

Продължавам да разлиствам книгите… В своята колекция от автентични фолклорни музикални образци, която по богатство и досега няма аналог в световното етномузикознание, унгарският композитор Бела Барток е събрал характерни балкански песни и танци. На практика пръв представя научно пред света феномена на неравноделните ритми в нашия фоклор, наричайки ги „български ритми“. Дори две от своите най-известни камерни произведения определя като български – в Пети струнен квартет втората част се нарича А la Bulgarese, а в „Микрокосмос за пиано“ има девет пиеси със заглавия „в български ритъм“, шест от които са много известен цикъл и се свирят по цял свят.

Бела Барток

Бела Барток

А сега да преминем и към по-нови дни! Прочутият китарист на „Бийтълс“ Джордж Харисън, след концерт на трио „Българка“ в Лондон възкликва, че това е най-хубавата музика на планетата.

Джордж Харисън

Джордж Харисън

През 80-те години британската изпълнителка Кейт Буш решава да включи български напев в собствената си песен Rocket’s Tail, след като е чула записи на „Мистерията на българските гласове“. В тази песен на китара свири Дейвид Гилмор от „Пинк Флойд“.

Кейт Буш

Кейт Буш

Песента „Притури са планината“, която Стефка Съботинова изпълнява в оригинал, е използвана като част от филмовата музика в световните продукции „Исус от Монреал“ и „Лионците“, а освен това през 1994 година, благодарение на осъвремененото звучене на D-Emotion Project, тя се превърна в световен хит. „Излел е Дельо хайдутин“ пък е българска народна песен от златоградския регион (Родопска фолклорна област). През 1977 г. тя, в изпълнение на Валя Балканска, е включена в „Златната плоча на Вояджър“ на американските космически апарати „Вояджър 1″ и „Вояджър 2″, като музикално послание от Земята към далечния космос. Тя звучи, макар и в различен аранжимент в лентата „Утреландия“ с Джордж Клуни, макар и без позволението на певицата.

300-movie-poster

Филмът „300″

А във филма „300″ можем да чуем и българското изпълнение на песента „Зайди, зайди ясно слънце“, независимо от претенциите на всичките ни съседни държави, които твърдят, че тя е тяхна.

Още по темата: Бен Крос разплака България с осемминутна реч на български на премиерата на „Осмото чудо“ (видео)

За да не ви отегча с изреждането ще спра дотук! И не защото не мога да продължа с примери, а защото си мисля, че и тези са достатъчни… А на финала ще си призная, че винаги, когато слушам тези 333 каба гайди нещо ме стиска за гърлото и ме кара да се гордея с фолклора на родината си, до който се питам винаги дали съм достоен да се докосна…

текст: Марио Трифонов
по материали на: bg.wikipedia.org, segabg.com, bg.carsvarna.com, youtube.com, lifebites.bg, textove.com
снимки: novini.bg, bg.wikipedia.org, playbuzz.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

  1. Отвратително предаване… отблъскващ кич. Много ниско профанско ниво.

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)