baklava

Баклава за Шекер Байрам

17 юли 2015

От вчера започнаха тридневните празници за Рамазан байрама, известен още и като Шекер байрам. С празника приключват едномесечните пости, в които вярващите мюсюлмани стават преди изгрев, закусват и до залез слънце не се хранят и не поемат течности, включително и вода. Въздържанието се налага от религията, за да може всеки мюсюлманин да се доближи до състоянието на бедните, гладните и страдащите хора. Рамазан е месец на опрощението, покаянието и милосърдието.

Според поверията през свещения месец Мохамед получил от Аллах свещените писания на Корана чрез главния ангел Джебраил. По време на самия празник денят започва с тържествени молитви, ядат се сладкиши и се раздават на близки, роднини и съседи.

Традицията повелява раздаването на милостиня без разлика на вероизповеданието на по-бедните, болните, сираците и децата, родени преди изгрев слънце. Тъй като в трите дни на Байрама правоверните се черпят с баклава и бонбони, празникът е известен още като Шекер Байрам.

Необходими продукти:
За тестото:
500-600 г брашно
2 бр. яйца
10 г суха мая
250 мл прясно мляко
100 мл сладка сметана
1/2 ч. л. шафран за цвят
200 г масло

За плънката:
350 г счукани орехи
1/2 ч. ч. грис
1/2 ч. ч. захар
1 ч. л. канела

За сиропа:
2 ч. ч. захар
1 с. л. лимонов сок
3-4 зрънца карамфил

Начин на приготвяне:
Омесете тесто без маслото. Оставете го да втасва 45-50 минути. Разделете го на топчета с големина на ябълка. Разбъркайте продуктите за плънката до хомогенност. Всяко топче разточете на тънък лист, а за да не лепне използвайте нишесте. Намазвайте го обилно с разтопено масло, след което наръсвайте с плънката. Навийте отново на точилката, като събирате от двата края към средата и после изваждайте точилката. Получената формичка поставете в намазана с масло тавичка. По този начин се приготвят всички топчета тесто. Печете 30-35 минути на 180-190 С. Когато е готова полейте с горещия сироп (сварени 2 и 1/2 ч. ч. вода с посочените продукти) и се допича 2-3 минути, за да поеме сиропа. Сервира се след 2-3 часа, за да омекне.

снимка: ytimg.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)