баклава фъстъци и локум

Баклава с фъстъци и локум

31 декември 2014

Необходими продукти:

300 г нарязан на малки парченца локум
1 пак. канела
1 пак. ванилия
500 г смлени фъстъци
500 г тънки кори
за сиропа:
1 пак. ванилия
400 г захар
120 мл вода
1 лимон на сок
разтопено масло, за напръскване на корите и за намазняване на тавата

Начин на приготвяне:
Намазняваме тавичка и поставяме в нея 3 точени кори, напръскваме ги разтопено масло. Смесваме фъстъците, локума, канелата и ванилията. Разстиламе малко от сместа върху корите, след това слагаме още 3 кори, напръскани с масло, а после поръсваме с фъстъчената смес. Продължаваме, докато свършат корите и орехите, и завършваме с кора. Преди печенето нарязваме баклавата в тавата на квадратчета или ромбчета.
Печем в предварително загрята (до 200 градуса) фурна, до силно зарозовяло (около 50 минути).
Междувременно приготвяме сиропа, като залеем захарта с вода. Добавяме ванилия и сока от лимона. Оставяме да ври на слаб огън за около 20 минути, докато сиропът почти се сгъсти.
След като е изстинала добре, заливаме опечената баклава с горещия сироп. Оставяме я да се напой хубаво (на стайна температура) – около 24 часа.
Сервираме в десертни купички или чинии.

текст: Нина Тодорова
снимка: flickr.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)