1650 кг лютеница – един истински балкански рекорд

07 септември 2016

В една любима песен на поета с китара Митко Таралежков се пее:  „А лятото е само наужким, замирише ли на печени чушки…“. Ние обаче не гледаме толкова тъжно на факта, че лятото си отива, а напротив – празнуваме по най-вкусния и… грандиозен начин. С любимата, българска лютеница.

14183878_840273246074926_3866779638312710780_n

На майстора-готвач Ангел Ангелов, не му е за пръв път да впечатлява множеството с неговите юнашки тигани. Опитахме и от божествения му кебап и благата му ракия и на Деветия фестивал на фолклорната носия Жеравна 2016.

Правенето на лютеница като в добрите стари времена – на огън и с качествени продукти –  подкрепя идеята за съхраняване на културно-историческото наследство на България и от станалото традиционно вече за Копривщица гайдарско надсвирване „Златна Българска Гайда“. Този път обаче, Копривщица гостува на София и по-точно в Южния парк, за да могат и столичани да опитат от рекордно голямата и рекордно вкусната лютеница.

14192555_840275179408066_828990699596737184_n

Да усетиш този аромат и да вкусиш от добре познатия вкус от детството носи и благотворителен смисъл. Десет процента от приходите от продадените буркани от вкусната лютеница, ще бъдат дарени за изграждане на първия в България Център за възстановяване и работа с деца с онкохематологични заболявания.

14237472_840276152741302_2546611465242627592_n

Още снимки от събитието може да видите ТУК.

репортер: Калина Станева
оператор: Мартин Илков
постпродукция: Деян Дяков

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)