IMGP9461

Балконът на Папата е готов за Великденско приветствие!

26 март 2016

Днес е Велика събота за католическата общност по света и празничните литургии са в трескава подготовка. Особено една от тях – най-важната! Тази на Главата на Римокатолическата църква папа Франциск, която по традиция той ще отслужи  в неделя на Великден и ще призове католиците да разпространят посланието на Бог до всяка точка на земята.

IMGP9444

По обяд се очаква неговата проповед в Базиликата „Свети Петър“ в Рим и още от днес текат репетиции за церемонията и тържествата за светия християнски празник. Кардинали и висши духовници от цял свят се стичат във Ватикана.

IMGP9416

IMGP9418

IMGP9406

Катедралата Свети Петър вече е обхваната от трескава подготовка. Площадът в междуколоналното пространство се разделя на зони за сигурност, поради очакваните милиони посетители и опити за превенция, след последните атентати в Брюксел. Мобилизирани са полицаи и спец служби от цяла Италия, а чек-контрола е засилен.

IMGP9419

IMGP9439

IMGP9396

Папа Франциск ще отслужи Света Великденска литургия, като по стара католическа традиция ще кръсти 10 души в християнската вяра, които се избират от цял свят.  Балконът за приветствие също е готов – червените плюшени завеси са опънати, а палмовите клони украсяват входните централни колони на Катедралата Свети Петър.

IMGP9364

IMGP9365

IMGP9472

IMGP9362

IMGP9504

В неделната  меса на площад “Свети Петър”, именно от този балкон, Папата ще отправи традиционното послание „Урби ет Орби“ („Към града и света“), последвано от благословия. За съжаление Папа Франциск прекъсна традицията да поздравява на над 60 езика, между които и на български.

Стотици хиляди вярващи се стичат в Рим към площад „Свети Петър“ за събитието, очаква се да се съберат над 400 000 миряни. А ние от In LIFE ще бъдем едни от тях!

текст и снимки: Валерия Симеонова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)