Балшенският манастир ,, Св. Теодор Стратилат “

05 януари 2017

Балшенският манастир ,, Св. Теодор Стратилат “ се намира на 20 километра от град София в непосредствена близост до село Балша. Манастирът е разположен в подножието на Стара Планина и от него се открива приказна гледка към нашата столица. Това е едно великолепно място за разходка и уединение сред природата. Наблизо има прекрасна борова гора и панорамата е впечатляваща.

TON_0826

Хората от село Балша разказват , че тук е имало манастир още от петнадесети век. Мястото е свято, доказват го и многото оброчища наоколо за почиткъм Св. Теодор Стратилат и Богородица. Манастирът е възстановен наскоро и сега живее нов живот.

TON_0840

Отец Йосиф беше любезен да посрещне екипа ни и да разкаже повече за неговата интересна история. В момента на територията му има действащо стопанство в което се отглеждат много животни, но най – голямата гордост на хората, работещи тук е собственото био – производство.

TON_0861

Балшевският манастир е чудно място за отмора в напрегнатото ни ежедневие. Поклонници от цяла България се стичат тук не само по повод на храмовия празник на 8.02. , но и през цялата година. От храма са убедени, че поклонническият туризъм в България има бъдеще и към това трябва да са насочени усилията на всички управляващи – за да ни има и да пребъдем гордо във времето.

репортер: Ася Георгиева
оператор: Венелин Бакалов
фотограф: Антон Хариев
постпродукция: Симеон Симеонов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)