nikolaij-banev

Банев държи над 40 млн. евро в панамска офшорка

11 април 2016

Над 81 милиона лева са доказаните до момента средства на семейство Баневи по сметки на офшорни фирми, съобщи сайтът „Биволъ“, позовавайки се на документи.

Тайните фирми на Банев и съпругата му бяха разкрити от вестник „24 часа“, партньор на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) в проекта #PanamaPapers. Скритите в тях пари обаче не бяха оповестени от изданието, което единствено има достъп до документите. В предишно разследване „Биволъ“ разкри, че една от офшорните фирми на Николай Банев „Хънтли Оувърсийз Трейдинг“ е използвана за обявяване в несъстоятелност на друга фирма на Банев в България. Това е станало чрез съдебен иск за 2 млн. долара, уважен от съдия Румяна Ченалова по търговско дело 455/2013 г. по описа на Софийския градски съд (СГС). Целта на операцията е да не се върнат парите на държавата, които Банев дължи по приватизационен договор.

Оказва се, че съдия Ченалова е потвърдила и друг иск на същата офшорка, този път за внушителната сума от 40 милиона евро. Това става с определение по друго търговско дело номер 4008 от 2013 г. по описа на СГС, което също е заведено от „Хънтли“ и също така се е разпределило „случайно“ на съдия Румяна Ченалова.

снимка: novini.bg

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)