bougatsa

Баница с крем и грис по гръцки

18 април 2019

Необходими продукти:
1 пакет кори за баница
150 гр. разтопено масло

За крема:
1 л прясно мляко
200 гр. грис
200 гр. захар
щипка сол
2 пликчета ванилова захар
2 с. л. масло

За поръсване:
канела
пудра захар

Вижте още: Халва от грис и сирене по турски

Начин на приготвяне:
Сипете в тенджера млякото и захарта, за да се затоплят. Добавете солта, ванилията и гриса. Бъркайте с тел, докато се сгъсти крема. Свалете от котлона, добавете маслото и бъркайте докато се стопи напълно. Оставете крема да се охлади и стегне леко. Намаслете правоъгълна форма. Застелете дъното с половината кори, като поръсвате помежду им с разтопено масло. Отгоре разстелете полуизстиналият крем и загладете повърхността. Свийте навътре, над крема стърчащите краища от корите. Покрийте с останалите кори, като отново намаслявате всяка. Останалото масло посипете отгоре. Не натискайте! Печете в предварително загрята на 200 С фурна до златист загар. Завийте я, за да се задуши леко, след което оставете да изстине напълно. Нарежете на парчета, поръсете с канела и пудра захар и поднесете.

Снимка: Greecebyagreek.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)