991-ratio-evrolideri-hrani (2)

Баница с трюфел и ореховки с рози за евролидерите в София

15 май 2018

Традиционни български ястия, приготвени с продукти от български био производители, ще бъдат поднесени на ръководителите на 28-те държави членки у нас. Това съобщиха от Дирекция „Комуникация и пресцентър“ на Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Лидерите на държавите членки от Европейския съюз пристигат в София ден преди Срещата на върха ЕС – Западни Балкани и ще се срещнат на неформална вечеря по покана на председател на Европейския съвет Доналд Туск и с домакин министър-председателя на България Бойко Борисов. За европейските лидери са организирани официален обяд на 17 май в НДК и вечеря в „София Тех Парк“ при пристигането им у нас. „В менютата сме се постарали да използваме в най-голяма степен местни продукти, обработени по традиционно български начин“, каза главният готвач Борислав Паунов от „Ред Девил кетъринг“. Фирмата, спечелила обществената поръчка за обслужване на официалните събития от календара на Българското председателство, се грижи за сервирането и аранжирането на пространството. На масата по време на официалния обяд ще бъдат сервирани три вида салати – катък с червени чушки, домати със сирене и печени зеленчуци. Приготвените основни блюда са баница с трюфел, боб, леща и терина от дроб и ярешко роле с пресни картофи, сирене и горски гъби. Десертът е мляко с горски плодове и ореховки с рози.

Преди две седмици по време на международен форум за двойния стандарт при храните в ЕС, българският премиер Бойко Борисов заяви, че ще разпореди в двата дни да бъде сервирана храна от българските хипермаркети, за да видят каква е разликата със Западна Европа. „Ще направя така, че на 16 и 17 май това, което ядат българите, да го дам на моите колеги, да видим техните служби за сигурност как ще го оценят, когато им даваме подобна храна, дали ще я хапват с удоволствие“, каза тогава премиерът.

991-ratio-evrolideri-hrani (1)

По време на вечерята европейските лидери ще опитат като предястие трилогия от салати: „Шопска“, „Снежанка“ и „Зелена“. Продуктите за салата са на български био производители. Розовите домати и краставиците за салатата са доставени от ферма в Южна България. Зелената салата е от микрорастения, добивани по натурален начин. Те ще бъдат гарнирани с краве сирене и цедено биволско кисело мляко от малка мандра в Стара планина. Предястието е вариация на кюфтета с лютеница и пържени картофи. Към традиционната рецепта се добавят специални нови елементи – сурови и сушени манатарки, три вида лютеница и чипс от цветни картофи. Основното ястие е биволско бонфиле от ферма в Стара планина със сос от български черни и бели трюфели, пюре от земна ябълка и пащърнак, гарнирани с бейби моркови.

991-ratio-evrolideri-hrani

За десерт главният готвач е приготвил класически ореховки (на най-горната снимка), обогатени с кисело мляко и рози и мус от малини и ягоди. „Това е моя интерпретация, която ще придаде на вкуса цветност, свежест и многопластовост“, обясни шеф Паунов. Той поясни, че менюто лесно се адаптира за вегетарианците и гостите с хранителни алергии.

снимки: БГНЕС

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)